U fabrici do smrti?!

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novosti-online.com, 09.10.2017.

Autor: D.Dekić.-


Sve teži položaj srpskih radnika ponovo je u žiži javnosti, ali ovoga puta čitavog starog kontinenta. Sudbinu radnika Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, Evropska konfederacija sindikata (EKS) uvrstila je među pet drastičnih slučajeva kršenja radničkih prava u Evropi. Međutim, srpski sindikalci tvrde da zbog najave iz Vlade Srbije o kontroli odlazaka na bolovanje gorka sudbina čeka i radnike smederevske železare koju je preuzeo kineski Hestil.

EKS sa 45 miliona članova osuđuje stranog poslodavca jer radnicima Goše, koji su pola godine bili u štrajku, nije isplatio 20 zarada. Ali mu zameraju i bedne plate, nepoštovanje kolektivnog ugovora i odsustvo volje i želje da pregovara sa sindikatima. Još se prašina zbog tog slučaja nije slegla kad su novu podigli ministri rada i zdravlja Zoran Đorđević i Zlatibor Lončar.

Pritisak na lekare

Ministar rada Đorđević najavljuje da će inspekcija Ministarstva zdravlja kontrolisati lekare koji radnicima odobravaju bolovanje. Uzrok je što se poslodavci žale da su im „zloupotrebe bolovanja“ problem. Ministar zdravlja Lončar se na to nadovezao pričom kako u vreme sezonskih radova „naprasno veliki broj radnika otvara bolovanje“, zbog čega će biti kontrolisano odsustvovanje s posla.


Zloupotreba podataka

– Svaki mehanizam kontrole bolovanja podrazumeva obradu podataka ličnosti, baš onih koji su po zakonu naročito osetljivi – obrazložio je Rodoljub Šabić zahtev ministarstvima da se izjasne šta podrazumevaju „pilot-projekat“ i „dogovoreni mehanizam kontrole bolovanja“. Zatražio je i odgovor na pitanje koji je pravni osnov za obradu podataka ličnosti, ko će vršiti tu obradu i ko su korisnici podataka.


To je skandal, uzvraćaju iz Udruženih sindikata Srbije Sloga i od dvojice ministara zahtevaju da kažu šta su tačno dogovorili sa Kinezima. Lider Sloge Željko Veselinović za „Vesti“ kaže da ovakav potez ministara vidi kao novo dodvoravanje Vlade Srbije stranim investitorima i obeshrabrivanje radnika da se leče kada su bolesni. On podseća da zaposleni u Železari rade u veoma teškim uslovima i da su često izloženi hemikalijama i izduvnim gasovima štetnim i opasnim po zdravlje. Veselinović smatra da još rigoroznije kontrole bolovanja predstavljaju pritisak na lekare i mešanje u njihov rad.


Posledice po zdravlje svih

– Najavljena kontrola bolovanja je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o radu. Ukoliko se napravi takav ustupak Hestilu, bio bi to presedan s nesagledivim posledicama po zdravlje svih zaposlenih u Srbiji. Naime, to bi omogućilo da i drugi od države traže posebna pravila u ophođenju sa radnicima – kaže lider Sloge.


Zakoni se ne menjaju na silu

– Pregovori Đorđevića i Lončara sa kineskim ambasadorom, pri čemu su detalji nepoznanica, samo su još jedna afera ove vlade. U svakoj odgovornoj državi ministri bi bili smenjeni zbog toga – rekao je Veselinović.

Istim povodom reagovao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je pokrenuo postupak nadzora jer su Đorđević i Lončar sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom Železare dogovorili kontrolisanje bolovanja.


Javna bruka

Svi evropski sindikati su povodom 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada, na svojim portalima i svojim članovima tvitovali poruku o situaciji u Goši koju je od slovačke kompanije Žos Trnava kupila kiparska firma Lisnart Holdings.
Kako je saopštio Savez samostalnih sindikata Srbije, u grupi firmi i organizacija u kojima su kršena prava radnika su i Udruženje banaka Slovačke, Mekdonalds, Nestle i Samsung.


– Pravila o bolovanju uređuje nekoliko zakona. Od onog o zaštiti podataka o ličnosti, pa o pravima pacijenata, do Zakona o radu i o zdravstvenom osiguranju. Tim pravilima se uspostavlja jedinstven sistem koji ne sme i ne može biti menjan, niti se može zasnivati na bilo kakvim sporazumima sa stranim investitorima, pogotovo ne sa pojedinim od njih – kaže Šabić.


Sindikalni lider Ranka Savić: Još samo da radnike juri vojska

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić mišljenja je da je način konrtrole koji najavljuju ministri katstrofalan i da predstavlja vrstu mobinga zaposlenih.

Ona za „Vesti“ ukazuje da se radnici i inače boje da odu na bolovanje kada su bolesni jer se u tom slučaju smanjuju plate, ali i zato što mnogi rade na određeno vreme.

– S obzirom na način na koji su najavili mere i koliko se ministarstava u to uključilo, fali samo još da se pridruže ministarstva vojske i policije i da njihovi pripadnici upadaju u stanove da provere da li su radnici bolesni – ogorčena je Ranka Savić.


Domaći poslodavci brzo uče od stranaca: Premeštaj od 140 kilometara

Srpski radnici ništa manje nisu obespravljeni kod domaćih poslodavaca, a u bezbrojnom nizu primera pojavili su se i sveži.

Kruševljanka Monika Vulić po povratku s jednomesečnog bolovanja obaveštena je da je premeštena u 140 kilometara udaljeni Pirot. Zakon dozvoljava premeštaj do 50 kilometara, a vlasnik firme pravda se da je zbog njenog bolovanja skratio radno vreme i morao da zaposli drugu radnicu.

Radniku Milenku Simiću koji u preduzeću Ravnaja AD u Malom Zvorniku od 1982. otkaz je dao direktor Aleksandar Savanović. Simić je spremio tužbu i tvrdi da je otpušten jer je kao lider sindikata hteo da zaštiti radnike. Ističe i da je firma u blokadi od kada je privatizovana, a da plate kasne tri meseca. Savanović kaže je Simić dobio otkaz zbog nepoštovanja radne discipline.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0