„Vreme je da sindikati promene strategiju“

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 06.10.2017.

Autor: G.Vlaović.-


Tribina „Kvalitet zaposlenosti i tržište rada u Srbiji“

Štrajkovi radnika Fijata u Kragujevcu i Goše u Smederevskoj Palanci najbolji su pokazatelji da su poslodavci u Srbiji apsolutno amnestirani od dejstava aktuelnih zakonskih rešenja u oblasti radnog prava.

Primer je što poslodvac u Fiijatu u Kragujevcu nije hteo da pregovara dok se štrajk ne okonča. Sa druge strane, možemo da videmo da su zaposleni apsolutno nezaštićeni i na razne načine sputani u borbi za poboljšanje svog socijalnog položaja, rekao je dansa Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost na tribini „Kvalitet zaposlenosti i tržište rada u Srbiji“, u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert.

On je apelovao na sve sindikate u Srbijii da se bez obzira na različite poglede o određenim pitanjima ujedine oko onoga što im je zajedničko, a to je u prvom redu zaštita egzistencije i dostojanstvenog položaja radnika.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakao je da smo se umesto poboljšanja standarda građana kakvo je najavljivljano da će uslediti kada je počeo proces privatizacije u Srbiji suočili sa velikim procentom nezaposlenosti i razočarenjem među radnicima.

– Vreme je da sindikati promene strategiju svog delovanja odnosno da zajednički nastupaju u zaštiti svih vitalnih radničkih interesa. Da bi se ostvario taj cilj potreban je koordiniran i odlučan nastup sindikata u okviru SES-a, u pregovorima koji se ostvaruju sa socijalnim partnerima, državom i poslodavcima – rekao je Vuković.

On je dodao da sindikati treba da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se sprečile izmene aktuelnog Zakona o radu, donetog 2014, koje bi dodatno otežalo položaj radnih ljudi u Srbiji.

Na današnjoj tribini predstavljena je i studija „Kvalitet zaposlenosti i tržište rada u Srbiji“, čiji su autori Maja Jandrić i Dejan Molnar, docenti na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U studiji je, između ostalog, naglašeno da su osnovni indikatori stanja na tržištu rada u Srbiji i pored oporavka u prethodnih nekoliko godina u toku 2016. bili lošiji u odnosu na prosek u zemljama EU. Pored toga što je stopa zaposlenosti od 55,2 odsto u odnosu na evropske uslove i dalje niska i kvalitet zaposlenosti je u Srbiji na nižem nivou u Srbiji nego u zemljama EU.

Rečeno je, takođe, i to da je važan nalaz sprovedenog istraživanja koje je publikovano u studiji da u Srbiji postoje međuregionalne i unutar regionalne razlike po pitanju kvaliteta zapošljavanja. Analizirani podaci i dobijeni rezultati govore u prilog činjenici da je kvalitet zapošljavanja najbolji u regionu Beograda, a najmanje kvalitetan u regionu Šumadije, zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0