Kinezi hteli da „kontrolišu“ bolovanja u Železari, poverenik pokrenuo postupak

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: nedeljnik.rs, 06.10.2017.

.


„To je protivno svim zakonskim rešenjima u Srbiji a ministri zdravlja i rada dužni su da obelodane javnosti šta su se konkretno dogovorili sa kineskom stranom“, rekao je za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u Ministarstvu za rad i u Ministarstvu zdravlja povodom informacije da je sa investitorom iz Kine dogovaran mehanizam kontrole bolovanja u Železari u Smederevu.

Kako se navodi u saopštenju, postupak je pokrenut povodom vesti objavljene u medijima i na veb sajtu Ministarstva za rad u kojoj se između ostalog navodi: „Ministri vlade dogovorili su sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja… kao i na koji način će se on sprovoditi… ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan…“

Prema pisanju medija, ministri srpske vlade imali su neuobičajen sastanak sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske železare. Dogovoreno kako da se bolovanja radnika u toj kompaniji „stave pod kontrolu“. Ministri za rad i zdravlje Zoran Đorđević i Zlatibor Lončar razgovarali su sa ambasadorom Kine Li Mančangom i direktorom HBIS grup Srbija, Songom Sihaiem, i dogovorili mehanizam kontrole bolovanja u Železari Smederevo.

„To je protivno svim zakonskim rešenjima u Srbiji a ministri zdravlja i rada dužni su da obelodane javnosti šta su se konkretno dogovorili sa kineskom stranom“, rekao je za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije.

Zbog toga je reagovao i poverenik.

„Poverenik stoji na stanovištu da je uređivanje pravila o bolovanju zakonska materija. Ta pravila su sa različitih aspekata uređena sa više naših zakona (Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o pravima pacijenata, Zakon o radu, Zakon o zdravstvenom osiguranju…). Pravilima koja su utvrđena navedenim zakonima uspostavlja se jedinstven sistem koji ne sme i ne može biti menjan, niti se može zasnivati na bilo kakvim sporazumima sa stranim investitorima, pogotovo ne sa pojedinim od njih“, naveo je Poverenik.

Budući da bilo kakav „mehanizam kontrole bolovanja“ podrazumeva obradu podataka o ličnosti, baš onih koji su po zakonu naročito osetljivi, Poverenik je od oba ministarstva zatražio da se u roku od tri dana izjasne o tome šta taj „pilot projekat“ kao i „dogovoreni mehanizam kontrole bolovanja“ podrazumevaju, koji je pravni osnov za tu obradu podataka o ličnosti, kao i o nizu drugih pitanja koja se odnose na vrstu podataka čija se obrada podrazumeva, ko će vršiti tu obradu i ko su korisnici podataka.

Smederevsku železaru je sredinom prošle godine kupila kineska kompanije Hestil. Ovo nisu prvi zahtevi novih kineskih gazdi u Smederevu. Letos se pojavila vest da Hestil, koji se pri kupovini fabrike obavezao da će zadržati 5.000 radnika, zahteva od Vlade Srbije izmenu Zakona o radu, to jest pooštravanje njegovih odredbi na uštrb radničkih prava.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0