Goša u pet drastičnih primera kršenja prava radnika Evrope

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 06.10.2017.

Autor: Beta.-


Slučaj Fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke našao se među pet drastičnih slučajeva kršenja radničkih prava u Evropi koje je Evropska konfederacija sindikata (EKS) osudila zbog neisplaćivanja zarada, niskih plata, nepoštovanja kolektivnih ugovora i odsustva kolektivnog pregovaranja sa sindikatima.

U toj grupi firmi i organizacija u kojima su kršena prava radnika su i Udruženje banaka Slovačke, McDonald’s, Nestle i Samsung, navedeno je u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

U saopštenju sindikata se ističe da će EKS i pojedinačno sindikati iz 39 evropskih zemalja, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, 7. oktobra, ukazati građanima Evrope na višegodišnju agoniju zaposlenih u „Goši“.

Navodi se da se zahvaljujući Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji je EKS, međunarodnu organizaciju sa 45 miliona članova, redovno obaveštavao o problemima u „Goši“, čiji su radnici bili u šestomesečnom štrajku jer im strani poslodavac nije isplatio više od dvadeset zarada, niti uplaćivao poreze i doprinose, evropska sindikalna javnost zainteresovala za taj slučaj.

Svi evropski sindikati, na svojim portalima i svojim članovima, tvitovaće poruku o situaciji u „Goši“, koju je od slovačke firme „Žos Trnava“ kupila kiparska firma „Lisnart Holdings“

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0