Traže 15% veće plate: Prošla kriza, ima para

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: B92, 04.10.2017.

Autor: index.hr. –


Zagreb — Sindikati hrvatskih javnih službi najavili su da će u pregovorima s Vladom o platama u javnom sektoru tražiti povećanje od 15,2 odsto.

Predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izrazio je na konferenciji za novinare sumnju da Vlada namerno odugovlači s početkom pregovora, čekajući zadnji čas, s obzirom na to da pregovori moraju biti gotovi do kraja oktobra.

Pozvao je Vladu da još danas pošalje poziv za kolektivne pregovore kako bi regulisali prava zaposlenih u Osnovnom kolektivnom ugovoru za 2018, odnosno za razdoblje do 2020. do kada traje Vladin mandat.

Sindikati, poručuje Mihalinec, očekuju pregovore s nestrpljenjem, ali i „velikom gorčinom i osećajem prevare“ jer Vlada nije poštovala sporazum iz 2009, kad je bilo utvrđeno na koji će se način osnovica za plate regulisati nakon što zemlja izađe iz krize.

„Svi pokazatelji govore da je zemlja izašla iz krize, ali Vlada nije poštovala sporazum, prevarila je 180.000 zaposlenih u javnim službama i njihove porodice“, rekao je Mihalinec. Ironično je dometnuo kako mu je drago što postoje neke kategorije koje Vlada nije prevarila, a to su dobavljači svega onog što Vlada naručuje i branitelji, koji su imali slične uslove za vraćanje penzija kao i javne službe.

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak rekla je da ne traže povećanje plata već „niveliranje u odnosu na ono što su izgubili od 2006.“, te je iznela primer Rumunije, gde su plate javnim i državnim službenicima nedavno povećane za 20 do 30 odsto.

Jadranka Ivezić iz Sindikata zaposlenih u delatnosti socijalne zaštite ustvrdila je da samo traže vraćanje onoga čega su se odrekli i što im je vlast „otela“ uredbama.

Upozorila je da sistem socijalne zaštite, kao i sistem zdravstva, ima problem masovnog iseljavanja ljudi iz struke, tj. medicinskih sestara i negovatelja. Srazmera zaposlenosti u domovima socijalne zaštite u pojedinim domovima iznosi svega 65 odsto u odnosu na minimalne normative, rekla je Ivezićeva.

„Medicinske sestre odlaze u susedne zemlje za tri do 3,5 puta veću platu. Tamo su cenjeni kadar, a kod nas medicinske sestre i negovateljice ulaze u kategoriju koju se popularno naziva ‘uhljebi i paraziti'“, ogorčena je Ivezićeva.

Predsednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je da novca u državi ima, samo je pitanje šta su prioriteti. „U državi ima novca jer BDP raste, prihodi se ostvaruju i kupuju se eskadrile i avioni da brane delove zemlje u kojima verojatno neće biti dovoljno stanovništva. U vreme kad nismo imali eskadrile imali smo stanovnike koji su uspešno obranili svaki pedalj zemlje“, rekao je.


Ekonomista Nezavisnog sindikata nauke i visokog obrazovanja Matija Kroflin zaključio je da se prioriteti Vlade mogu najočitije videti u slučaju branitelja, jer je „prosečna braniteljska penzija u septembru bila na nivou od 87 odsto prosečne plate ili 226 odsto prosečne penzije“. Upozorio je na podatak Evropske konfederacije sindikata da plate u Hrvatskoj najviše zaostaju za razvijenim zemljama EU-a u odnosu na ostale tranzicione zemlje. Državni zavod za statistiku istovremeno pokazuje da plate u javnim i državnim službama od 2010. zaostaju za platama u privredi, dodao je Kroflin.


 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0