САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ поводом Нацрта Закона о родној равноправности

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt sindikata KSS, 04.10.2017.

Autor: KSS.-


Конфедерација слободних синдиката подржава антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности. Сматрамо да је доношење Закона о родној равноправности неопходно и преко потребно јер у суштини он представља реалну потребу жена Србије, које се свакодневно суочавају са дискриминацијом на радним местима, трпе насиље у породици и јавном животу.

Као социјално одговорна синдикална централа, Конфедерација слободних синдиката од 2012. године, има организовану Женску синдикалну мрежу са циљем заштите радних и родних права и елиминације дискриминације жена и која се залаже за имплементацију принципа родне равноправности како на нивоу институција тако и на нивоу сваког појединачног радног места.

Подсећамо, да је према акционом плану за приступање ЕУ, Република Србија у обавези да усвоји између осталих и Закон о родној равноправности. У борби за равноправност полова неопходно је остварити сарадњу између надлежних министарстава и других државних органа, представника цивилног друштва у овим областима, синдиката и других асоцијација.

Закон о забрани дискриминације, у члану 4. гласи: „Сви су једнаки и уживају једнак положај и једнаку правну заштиту, без обзира на лична својства“ тако да са тим циљем, очекујемо да и предлог Закона о родној равноправности, који је прошао јавну расправу под покровитељством Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, у складу са међународним правом, конвенцијама и европским законодавством из области родне равноправности, буде што пре усвојен.

КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0