Sindikat Sloga: Briga o starijima samo u vreme izbora

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: TV N1, 01.10.2017.

Autor: Beta. –


Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su danas, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, da su penzije u Srbiji nedovoljne za preživljavanje, kao i da političke partije stalno eksploatišu starije osobe.

„U Srbiji se godinama unazad sprovodi socijalni genocid nad starijim osobama, jer većina njihovih penzija nije dovoljna za puko preživljavanje, a kamoli za normalan život zagarantovan Ustavom i Poveljom Ujedinjenih nacija koja garantuje pravo na odgovarajući životni standard“, navodi se u saopštenju.

„Sloga“ je kao posebno zabrinjavajuću situaciju ocenila eksploataciju starijih osoba posebno u vreme izbornih ciklusa i navela da su oni ucenjeni kroz „pomoć“ koju dobijaju od političkih partija i time se pretvaraju u „jeftino i stabilno biračko telo“.

„Umesto dostojanstvenog života u trećem dobu njima se od godinama stečenog kapitala vraćaju samo mrvice u vidu raznih paketa sa osnovnim životnim namirnicama, poput brašna, soli, ulja, pirinča, hemije i slično. O takozvanim besplatnim lekarskim pregledima koji se sprovode u stranačkim prostorijama i koje se ogledaju u merenju šećera i krvnog pritiska da i ne govorimo, jer je takva vrsta ‘zdravstvene brige’ vrlo cinična i ponižavajuća“, navodi se u saopštenju.

Taj sindikat zatražio je hitno donošenje nove Nacionalne strategije za zbrinjavanje starijih osoba, koja bi bila zasnovana isključivo na državnoj, a ne stranačkoj pomoći socijalno ugroženim osobama, posebno žrtvama tranzicije i radnicima.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0