Sindikat: Plate u javnom sektoru neće biti smanjene

Print Friendly, PDF & Email

Izvor; Dnevnik, 28.10.2017.

Autor: Tanjug.-


Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić izjavio je danas da su u tekst Nacrta zakona o zaposlenima u javnom sektoru uvrštene primedbe i predlozi ovog sindikata.
Članovi sindikata danas su s predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave razgovarali o zakonu koji treba da uredi položaj i vrednovanje zaposlenih u javnim službama i izneli svoje sugestije koje treba da pobolјšaju položaj zaposlene. 

Savić je rekao da je u tekst zakona ugrađeno čak 40 od 60 njihovih primedbi.

„Mislim da je suština i ono što najviše pogađa zaposlene sada uvršteno u zakon. Potvrđeno je da kolektivni ugovori ostaju na snazi i da se njime mogu uređivati određena prava. Suština je da zaposleni neće imati manju platu nego sada i da neće izgubiti nijedno pravo zagarantovano kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu“, rekao je Savić.

Predsednik Sindikata je ocenio neutemelјenim pojedine tvrdnje i kritike o tome da će zaposleni u javnom sektoru biti u nesigurnijem položaju nakon usvajanja tog zakona.

Za Sindikat je, kako je naveo, jedina nepoznanica u vezi sa zakonom vrednovanje rezultata rada.

„Ali u zakonu stoji da pri izradi kriterijuma za vrednovanje resorno ministarstvo dužno da sarađuje sa reprezentativnim sindikatima, tako da imamo mogućnost da utičemo i na to“, naveo je predsednik Sindikata.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave, Ivana Savićević, navela je da je to da svi koji rade isti posao imaju jednake zarade osnovni cilј reforme koja treba da se provede donošenjem ovog zakona.

„Taj reformski proces nije nešto što može da se desi u trentku i samim stupanjem na snagu zakona. U njemu postoji zaštitna odredba prema zaposlenima koji će kada zakon stupi na snagu raditi u javnim službama. Nјima plata ne može biti umanjena“, rekla je Savić.

Ona je na pitanje novinara da li se na taj način smanjuje pregovarački potencijal sindikata jer će zaposlenima biti u interesu da imaju veću platu nego da kolektivno pregovaraju, odgovorila da zakonom sindikatima neće biti oduzeta nijedna nadležnost u pregovaranju o materijalnom položaju zaposlenih.

„Čak je sindikatima omogućeno da se uklјućuju u druge aspekte pregovaranja koje do sada nisu imali, a to je na koji način treba da se vrednuje kvalitetniji rad njihovih članova.

Ona je dodala da zakon nameće nove obaveze i novu odgovornost i sindikatima i državi kada se ubuduće bude razmatrao materijalni položaj zaposlenih, kao i da izjednačavanje razlika koje sada postoje u platama zavisi od finansijskih mogućnosti države.

Savić je podsetila da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama ne uređuje visinu plate, ali da propisuje da osnovica koja diktira visinu plate u javnom sektoru bude jedinstvena, kao i da se o tome pregovara sa reprezentitavnim sindikatima.

Ona je negirala da bilo kakav uticaj Svetske banka i MMF-a na izradu zakona.

„MMF ima druge zahteve prema državi, ne tiče se radno-pravnog položaja zaposlenih. Bez obzira na MMF i Svetsku banku, ako želimo da sistem plata uredimo na transparetniji i objektivniji način potrebno je da donesemo zakon koji će se odnositi na sve zaposlene u javnom sektoru i koji će propisati da se zarade određuju prema istim principima“, rekla je Savić.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0