Makron potpisao dekrete o reformi zakona o radu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTV, 22.09.2017.

Autor: Tanjug. – 


PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron formalno je danas potpisao pet dekreta o izmeni zakona o radu, što je prva značajna ekonomska reforma otkako je on stupio na čelo države u maju mesecu.

Novi propisi, o kojima je sa sindikatima naširoko razgovarano, ograničiće isplatu otpremnina prilikom otpuštanja zaposlenih – što mnogi smatraju nepravednim – i istovremeno kompanijama daju veću slobodu da zapošljavaju i otpuštaju radnike i dogovaraju uslove za rad, prenosi Rojters.

Makron je rekao da će dekreti postati zakon u narednim danima, mada će u praksi početi da se primenjuju tek nakon što budu potpisani novi dekreti koji će detaljnije definisati nove propise, a što se očekuje do kraja godine.

Lideri i članovi radničkih sindikata koji su se usprotivili ovoj reformi – mada nisu svi sindikati u potpunosti protiv – organizovali su juče protestne marševe u gradovima širom Francuske, ali je broj učesnika protesta bio mnogo manji nego tokom protesta pre nedelju dana.

Izmene zakona o radu su prve u nizu reformi koje je Makron obećao s ciljem jačanja ekonomije i smanjenja nezaposlenosti, a ima i planove za izmenu propisa o socijalnim primanjima u slučaju nezaposlenosti i penzionim sistemima, koje će verovatno izazvati mnogo bučnije proteste, zaključuje britanska agencija.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0