Radnici pristaju na nepovoljne i nelegalne uslove rada

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTS, 14.09.2017.-


U Južnom Banatu inspektori rada imaju pune ruke posla zbog velikog broja nesavesnih poslodavaca koji ne prijavljuju radnike i ne plaćaju im zdravstveno i socijalno osiguranje. U nedostatku posla, radnici pristaju i na ovakve – nepovoljne i nelegalne – uslove rada.

U prvih osam meseci ove godine inspektori rada u Južnom Banatu u redovnim i vanrednim kontrolama otkrili su 460 neprijavljenih ljudi na poslu. Najviše ih je zaposleno u građevinarstvu, ugostiteljstvu, tekstilnoj industriji i trgovini. U pančevačkom Samostalnom sindikatu kažu da oko 20 odsto zaposlenih radi na crno i da je tako već godinama.

„Generator svega toga je nedostatak mehanizma koje država ima da bi sprečila ovu pojavu“, smatra Milanko Bodiroga, predsednik Samostalnog sindikata Pančevo. „Drugo je socijalni i materijalni položaj zaposlenih koji je sve teži i nedostatak izbora na tržištu rada.“

Inspektori kažu da nelegalni rad nije samo kada zateknu radnika bez ugovora već i kada mu poslodavac pola plate isplaćuje na ruke, kako bi smanjio svoje troškove za socijalno i zdravstveno osiguranje.

Prema rečima inspektora rada Save Stojanovića, poslodavcima se nalaže da zaključe ugovore o radu i dostave ugovore za lica zatečena na poslu. Pored toga nalaže se i dostavljanje potvrde o podnetoj prijavi na obavezno socijalno osiguranje.Za poslodavce koji ne postupe po nalogu inspektora podnosi se zahtev za prekršaj.

U sindikatu ističu da bi ovaj problem mogao da se reši ako bi država smanjila poreze i doprinose a povećala subvencije poslodavcima, koje bi obavezala da na osnovu podsticaja zapošljavaju i veći broj radnika.

„Iste te poslodavce neophodno je limitirati brojem zaposlenih i odrediti im određeni procenat subvencija na osnovu broja zaposlenih ljudi“, smatra Milanko Bodiroga, „i onda bimo mogli da dođemo do rešenja ovog problema koji postoji godinama.“

Od rada na crno niko nema koristi, a radnici najviše gube, jer radeći za minimalac i neprijavljeni stiču minimalnu penziju koja im jednog dana neće biti dovoljna za mirnu starost.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0