Sindikat Sloga: Minimalac od 143 dinara po satu nastavak života u siromaštvu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Blic, Beta, 12.09.2017.-

.


Minimalna cena rada od 143 dinara po satu predstavlja očekivani nastavak života u bedi i siromaštvu i to je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića „koji prikriveno metodom kancelara nastavlja da upravlja vladom i državom, mimo svojih ovlašćenja, direktno kršeći Ustav Srbije“, ocenili su danas Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

„Jedan od očiglednih dokaza za to je da zakazana konferencija za štampu Socijalno-ekonomskog saveta nakon sednice nije održana, ali je najavljeno da će se večeras građanima putem državne televizije u direktnom prenosu obratiti predsednik države, koji će očigledno komentarisati odluku da se minimalac od 2018. godine poveća za 13 dinara po satu“, navodi se u saopštenju „Sloge“.Kako je navedeno, sa povećanjem minimalne zarade od 10 odsto većina radnika u Srbiji će da „preživljava“.

Sindikat „Sloga“ je ukazao da su plate radnika u Srbiji najmanje u odnosu na evropske države, pa čak i niže nego u većini afričkih zemalja.

Istaknuto je da posebno zabrinjava da se statistika prosečne zarade u Srbiji i broj zaposlenih „fingiraju na način kojoj vlasti odgovara, bez ikakve moguće kontrole i provere istinitosti, dok su debate o objektivnom i stvarnom socijalnom položaju radnika postale nemoguće, jer se svaka dobronamerna kritika po inerciji doživljava kao kritizerstvo, napad na vlast i samu državu“.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0