SES: Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti treba iznova napisati

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Dnevnik, 12.09.2017.-


Socijalno-ekonomski savet nije prihvatio Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti zbog toga jer ima dosta manjkavosti, a i socijalni partneri nisu bili konsultovani pre njegovog donošenja. 

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da Nacrt zakona nije prihvatlјiv za sindikate, Uniju poslovaca Srbije i Ministartvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zato je stav SES-a, kaže, da se predloženi Nacrt neprihvati, te da bi ga trebalo pisati iznova. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao Tanjugu da SSSS nije protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti, već protiv tog nacrta i načina njegovog donošenja.

„Nacrt je bio donet, a da niko u njegovoj izradi nije učestvovao, niko nije razgovarao i nije bilo javne rasprave, što je neprihvatlјivo“, rekao je Orbović.

Mišlјenja je da se taj zakon, pored generalno dobrog pristupa, „meša u neke stvari koje nemaju nikakve veze sa rodnom ravnopravnošću“.

„Na primer, kada su pitanju sindikati moramo dostaviti ministarstvu koji su članovi naših organa na svim mogućim pozicijama, od osnovne organizacije u firmi do samog vrha, što je prosto neprihvatlјivo“, rekao je i dodao da to nije u nadležnosti nijednog ministarstva ili zakona već da se to mora regulisati u okviru samih organizacija.

Naglasio je i da su kaznene mere koje predviđa nacrt dosta drastične i da ih je nemoguće prihvatiti.

„Taj zakon je vrlo loše urađen i nesistematičan i zato nije mogao biti prihvaćen ni u kom slučaju“, dodao je Orbović.

Ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je juče da je važno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude funkcionalan i u interesu svih građana, te dodao da su primedbe na Nacrt imali i sindikati i Unija poslodavaca.

„Zakon se nalazi kod nas u Ministarstvu i ne samo da mi imamo nekih suštinskih primedbi na Zakon i na njegovu sprovidlјivost, već ga imaju i sindikati i Unija poslodavaca“, rekao je Đorđević za Tanjug, komentarišući izjavu predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović koja je rekla da će Nacrt tog zakona biti poslat Ministarstvu rada kako bi se oni bavili implementacijom.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0