Minimalna cena rada biće povećana na 143 dinara po satu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Politika, Tanjug, 12.09.2017.-


Socijalno ekonomski savet dogovorio je danas povećanje minimalne cene rada sa 130 na 143 dinara po satu, koja će važiti od sledeće godine, izjavio je Tanjugu predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Atanacković je precizirao da je to odluka SES-a i da će predlog biti upućen Vladi Srbije.

SES je prihvatio predlog ministra finansija Dušana Vujovića, koji je objasnio da postoji prostor u budžetu da se minimalac poveća za deset odsto.

Kako kaže Atanacković, od ministra Vujovića su dobili obećanje da sa druge strane neće biti novih opterećenja za privredu.

Socijalno ekonomski savet Republike Srbije čine predstavnici vlade, reprezentativnih sindikata i poslodavaca.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao Tanjugu da je sednica bila posvećena utvrđivanju minimalca i da je malo duže potrajala rasprava pošto su svi iznosili različite argumente, ali da su svi bili za to se minimalac poveća.

„Mi smo bili za to da se minimalac poveća na 154 dinara, u jednom trenutku je predlog bio prihvaćen od poslodavaca – ako dođe do značajnijeg povećanja neoporezivog dela zarade. Argumentacija Vujovića je bila da ‘fiskalno neutralno povećanje’ ne može da izdrži do tog stepena povećanje i da je održivo, kako smo se dogovorili, da ono bude za 10 odsto odnosno na 143 dinara”, rekao je on.

Stojiljković kaže da, ipak, sindikati nisu zadovoljni tolikim povećanjem pošto je minimalna mesečna plata onda oko 200 evra, s obzirom da oko 350.000 koji rade za minimalac ili svaki pet zaposleni.

Kaže da sada slede razgovori i o povećanju zarada u javnom sektoru.

Kada je reč o povećanju neoporezivog dela zarada, Stojiljković navodi da danas nije bilo preciznih računica i podataka za to povećanje i da očigledno Ministarstvo procenjuje da nema nekog naročitog prostora za to, a da se ostane na fiskalno neutralnoj poziciji odnosno bez značajnijih gubitaka za budžet, kao i ni za značajnije olakšice za preduzetnike i oslobađanje od parafisklanih nameta.

Rok za utvrđivanje minimalne cene rada za nerednu godinu je svake godine 15. septemabar, a ova cena će važiti od 1. januara.

Minimalna cena rada po satu je od početka ove godine povećana sa 121 dinar na 130 dinara.

Minimalnu mesečnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

U prethodnih pet godina je minimalac povećan za 15 dinara.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0