Protest prosvetnih radnika: Kažu nam da smo u pravu, ali da para nema

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: insajeder.net, 01.09.2017.-

.


Oko 50 članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) okupilo se danas ispred Ministarstva prosvete u jednodnevnom štrajku upozorenja. Protest prosvetnih radnika je održan u 13 gradova u Srbiji. Skraćivanjem časova, danas se štrajkuje u 607 škola, saopštili su predstavnici Unije.

Zahtevi USPRS su povlačenje iz procedure Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, potpisivanje protokola kojima će plate prosvetnih radnika biti povećane i povlačenje propisa kojima su zaposleni u prosveti ostali bez posla, saopšteno je danas na konferenciji za novinare ispred Ministarstva.

Kako navode, plate zaposlenih u prosveti su ispod republičkog proseka i traže povećanje plata od četiri odsto za naredne tri godine. Predsednica USPRS Jasna Janković je rekla da će sačekati 4. septembra kada će biti završena javna rasprava o zakonu o zaposlenima u javnim službama, a onda odlučiti o daljim koracima.

„Videćemo kakav će biti tekst zakona. Ukoliko se ništa ne promeni, ići ćemo dalje u sindikalne proteste. Tražimo suštinske pregovore o svim našim zahtevima“, rekla je Janković.

Ona je navela i da će prosvetni radnici pokušati da se povežu sa sindikatima iz kulture, socijalne zaštite i zdravstva.

Povodom izjave ministra prosvete da su u toku razgovori njega, premijerke i zaposlenih u prosveti, Janković je rekla da oni nisu pozvani na te razgovore.

„Učestvujemo u svim pregovorima na koje nas pozovu, tamo gde nas ne pozovu ne znam šta se dešava. Na zvaničnim sastancima na koje ja idem kažu nam da smo mi u pravu, ali da para nema’’, rekla je Jasna Janković.

Predstavnici USPRS su na protestu podsetili da je trenutno oko 4.500 prosvetnih radnika tehnološki višak zbog smanjenja broja učenika, a 460 radnika je tokom leta ostalo bez posla.

Članovi USPRS su nosili transparente „Prosveti se crno piše“, „Ne menjajte loš Zakon o obrazovanju još gorim“, „Platni razredi – prevara“.

Izvor: Insajder

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0