Za sedam godina minimalac povećan samo 35 dinara

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Dnevnik.rs, 16.08.2017.

Autor: D.Mlađenović.-


Polovinom sledećeg meseca trebalo bi da bude poznato da li će biti promenjena minimalna cena rada u Srbiji, a po pravilu, stavovi poslodavaca i sindikata se razlikuju.

Naime, većina poslodavaca ističe da nema dovoljno prostora da se minimalac poveća, dok su sindikati drugačijeg mišljenja. Zbog toga se može očekivati da pregovori socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca – o povećanju minimalne cene rada neće biti nimalo laki niti jednostavni.

Da podsetimo, sadašnja minimalna cena rada iznosi 130 dinara po satu, a onima koji rade za minimalac ta visina satnice biće obračunavana do kraja godine. Da li će se ona menjati ili ne, biće poznato uskoro, a po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, poslodavci i sindikati koji pregovaraju o visini minimalne zarade u Srbiji trebalo bi da postignu dogovor i izađu sa zajedničkim predlogom do kraja avgusta. U suprotnom će, kao što se već i dešavalo, odluku doneti Vlada Srbije, najksasniej do 15. septembra.

130 dinara po satu sada je minimalna cena rada u Srbiji

Po Milićevom mišljenju, povećanje minimalne zarade je nužno jer je sadašnja nedovoljna i za zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba, a povećanje proizlazi i iz važećeg Zakona radu.

– Zakonom o radu propisano je koji se parametri uzimaju u obzir prilikom utvrđivanja minimalne zarade i potrebno je samo da se oni poštuju – kaže Milić. – Za sada još nema konkrentnog predloga o tome koliko bi minimlana satnica trebalo da bude, ali je sasvim sigurno da mora biti viša od 140 dinara.

Šta gazde hoće

Iz odgovora 100 poslodavaca koji su stigli u Uniju poslodavaca Srbije o mogućnosti da se od 1. januara naredne godine poveća minimalna cena rada, proizlazi da bi o tome moglo da se priča samo pod uslovom da se umanje porezi i doprinosi za zarade i pooštri kaznena politika za one koji posluju u sivoj zoni.

Ukoliko bi se ta dva uslova ispunila, ocenili su poslodavci, moglo bi doći do povećanja, ne samo minimalca već i zarada zaposlenih u privatnom sektoru.

Minimalna cena rada u Srbiji je od 2010. godine do sada povećana tridesetak dinara. Pre sedam godina minimalna satnica bila je 90 dinara, a poslednja dva meseca te godine povećana je na 95 dinara. Ta cena rada važila je do juna 2011. godine, a potom je iznosila 102 dinara. Novo povećanje minimalne satnice, na 115 dinara, usledilo je u aprilu 2012. godine i ona je važila do 2015. godine, kada je povećana na 121 dinar po radnom satu. Po toj ceni satnice minimalna zarada obračunavana je do početka ove godine, od kada je 130 dinara po radnom satu.

140 dinara po satu sindikat traži da bude minimalac

S druge strane, stavovi poslodavaca, a na osnovu ankete koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije, pokazuju da čak 68 odsto njih ocenjuje da se nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada. Od trećine poslodavaca koji smatraju da bi minimalna cena rada ipak trebalo da se poveća, gotovo polovina ukazuje na to da može biti deset dinara više, odnosno da bi minimalna satnica mogla biti 140 dinara. Za povećanje minimalne cene rada u najvećoj meri su gazde koje rade u Vojvodini i Beogradu. Poslodavci iz prerađivačkog sektora, a posebno iz metalske industrije, većinom smatraju da minimalac treba povećati, dok su oni koji rade u trgovinskim delatnostima protiv toga i ističu da se za porast minimalca u njihovoj grani nisu stekli uslovi.

 

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0