Štrajkači „Goše” u utorak pred Vladom Srbije

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Politika, 16.08.2017.

Autor: Olivera Miloševič.-


Otkako su najavili odlazak u Beograd, stižu pozivi iz policije i ministarstava, pitaju odakle im novac za put i troškove, ko im je dao dozvolu i odobrenje...

Smederevska Palanka – Radnici FŠV „Goša” iz Smederevske Palanke odlučili su da u utorak, 23. avgusta, protestuju ispred Vlade Srbije u Beogradu. Uputiće i proglas svim nezadovoljnim radnicima u Srbiji, kao i svim sindikatima da im se pridruže na protestu i podrže ih u borbi za osnovna radnička prava.

Na ovaj korak štrajkači su se odlučili svesni da sedenjem u krugu fabrike ne mogu baš ništa da promene. Nisu plodom urodile ni svakodnevne blokade važnih međunarodnih saobraćajnica, železničke stanice, pa ni štrajk glađu. Štrajk koji traje skoro pet meseci sveo se na obećanja koja, kažu radnici, nisu ispunjena. Zato oni više nikome ne veruju.

– Očajni smo i sve manje nade imamo, ali to ne znači da ćemo prestati da se borimo. Ne tražimo ništa što nam ne pripada, što nismo zaradili, zato ćemo istrajati. Ali, ni sa državom, ni sa bivšim i sadašnjim vlasnicima, nemamo šansu da se izborimo sedeći u fabrici. Verujte, nisam ni sanjao da ovako nešto može da se desi kad se privatizovala firma, svi smo verovali da će biti bolje, a gledajte dokle su nas doveli, do prosjačkog štapa – kaže Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora.

Ako se ni nakon utorka ništa ne promeni, od septembra najavljuju povratak pred vladu. Sačekaće, kažu, da prođu godišnji odmori.

– Čitamo da bivši gazda Vladimir Por pere ruke od nas, izjavio je da ga firma u Palanci više ne zanima jer je na nove vlasnike, „Lisnart holding limitid” sa Kipra, preneo sva prava i obaveze, uključujući i dugovanja prema zaposlenima. I premijerka je izjavila još u prošli petak da su dogovoreni pregovori u Slovačkoj, pa vidite da od toga nema ništa, sve su to priče za malu decu, čista zaluđivanja – smatra Vujičić.

Ni najnovije najave generalnog direktora Milutina Šćepanovića da ima nove ponude za štrajkače, radnici ne smatraju ozbiljnim.

– Ništa mu više ne verujemo. Znamo mi sve njegove ponude koje se svode na to da počnemo da radimo, a kad bude imao para, a ne zna kad i koliko, on će da nam da. Radnici su odlučni da ne pristaju na ta njegova uslovljavanja – kaže predsednik štrajkača.

Brine ga i to što, kako tvrdi, otkako su najavili odlazak u Beograd, stižu pozivi iz policije i ministarstava, koje smatra nekom vrstom pritiska.

– Otkako smo rekli da se spremamo za protest ispred vlade, zovu i pitaju odakle nam novac za put i troškove, ko nam je dao dozvolu i odobrenje i slično. Svima sam rekao da nas politika ne zanima, već se borimo za sebe i svoje porodice – kaže Vujičić.

Generalni štrajk u „Goši” počeo je krajem marta. Radnici traže isplatu zaostalih zarada neuplaćenih od 2015. godine, uplatu doprinosa i poreza za četiri i po godine i nakon toga povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Zvanično, aktuelni vlasnik FŠV „Goša” je kiparski „Lisnart holding limitid” koji je od ŽOS Trnava iz Slovačke u toku štrajka kupio palanačku fabriku.

 

28

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0