Sindikat: Poslodavcima važan samo profit

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: FoNet, RTV, 16.08.2017.-


Posledice dugogodišnje niske minimalne cene rada u Srbiji ostavile su dubok trag i vidljive posledice na zaposlene i njihov materijalni i socijalni položaj i značajno su doprinele egzodusu mladih, zbog čega je nastao problem nedostatka pojedinih kadrova, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Sve to, međutim, nije „osvestilo“ poslodavce, jer je nova anketa Unije poslodavaca Srbije još jednom pokazala da su im jedino važni kapital i zarada, a da im je radna snaga samo nužan trošak.

Da su se samo poslodavci pitali u Socijalno ekonomskom savetu, u prethodnih deset godina „minimalac“ sigurno ne bi bio povećavan, a oni i sada, kada treba da usledi dogovor oko nove cene rada za 2018. godinu, ističu da nema prostora da se uveća minimalna cena rada od 130 dinara po satu.

Savez samostalnih sindikata Srbije ističe da se zalaže za smanjenje nameta poslodavcima i smanjenje fiskalnih nameta, kao i oštriju kaznenu politiku za nelojalnu konkurenciju i rad „na crno“.

Bez obzira na to, realne osnove za značajno povećanje minimalne zarade postoje, a to bi bila i odlična smernica za rast minimalnih i zarada uopšte, jer u Srbiji „minimalac“ prima više od 300.000 radnika, navodi se u saopštenju.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0