Vlada krši zakon ignorišući vojni sindikat

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 14.08.2017.

Autor: V. Jeremič. –


Vlada Srbije prekršila je Zakon o radu odbijajući da sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije pregovara o kolektivnom ugovoru.

Iz Vojnog sindikata za Danas kažu da će sačekati kraj avgusta da se završi sezona godišnjih odmora, a da će, ukoliko i onda izostane reakcija poslodavca, nastaviti sa sindikalnim aktivnostima, koje će najverovatnije ponovo uključivati i protestna okupljanja.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić je 18. jula predsednici Vlade Ani Brnabić poslao zvaničan zahtev za pristupanje pregovorima o zaključenju posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u sistemu odbrane. Iako Zakon o radu obavezuje poslodavca, u ovom slučaju Vladu, da odgovori na zahtev reprezentativnog sindikata u roku od 15 dana, predstavnici sindikata nisu dobili nikakav odgovor.

– Kada je istekao rok od 15 dana, poslao sam Vladi urgenciju, ali ni to nije pomoglo. Doduše u ponedeljak, 7. avgusta, zajedno sa predstavnicima drugih sindikata prisustvovali smo sastanku sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Aleksandrom Živkovićem, ali nije bilo konkretnih pregovora o kolektivnom ugovoru. Sastanak se pretvorio u diskusiju oko toga da li mi uopšte imamo pravo na kolektivni ugovor – navodi Antić.

Razlog zbog kojeg Vlada i Ministarstvo odbrane, smatra Antić, odbija da uđe u pregovore o kolektivnom ugovoru, jeste taj što bi im taj dokument suzio mogućnost da donošenjem pravilnika uređuju odnose u Vojsci.

– Svi pravilnici koje donosi ministar odbrane i Vlada, a koji uređuju razna pitanja, počev od dnevnica pa nadalje, bili bi definisani kolektivnim ugovorom. Samim tim, njima bi u naredne tri godine u tom smislu bile vezane ruke – kaže Antić.

Međutim, prema njegovim rečima, odbijanjem da pregovara, Vlada je paradoksalno izgubila mogućnost da donosi pravilnike koji se tiču Vojske.

– Zakon o radu jasno propisuje da ukoliko poslodavac odbije da uđe u pregovore u roku od 15 dana, ne može da donosi pravilnike koji zadiru u prava radnika – tvrdi Antić.

Ipak, Antić dodaje da će sindikat sačekati kraj avgusta da se završe odmori pre nego što nastave sa „sindikalnim aktivnostima“.

– Ukoliko i tada ne bude nikakve volje od strane poslodavca da uđe u pregovore, od jeseni ćemo verovatno ponovo početi sa protestnim okupljanima. Takođe, time što je Vlada prekršila Zakon o radu, otvara nam se mogućnost da svoja prava zaštitimo pred sudom – naveo je Antić.

Podsetimo, zahtevajući popravljanje materijalnog položaja vojnika, Vojni sindikat Srbije je u saradnji sa Policijskim sindikatom Srbije od kraja novembra prošle godine održao šest protestnih okupljanja.

Krivičnu na disciplinsku prijavu

Nedugo nakon poslednjeg i najmasovnijeg protesta Vojnog sindikata koji je održan u aprilu ove godine, nadređeni Novice Antića u Vojnoj policiji su protiv njega podneli disciplinsku prijavu zbog javnih istupanja na protestima. „Trenutno taj slučaj stoji. Verovatno će ga aktivirati kada se završe odmori. Ukoliko se to desi, ja ću na to verovatno odgovoriti podnošenjem krivičnih prijava, pošto je apsolutno nezakonito podnositi disciplinsku prijavu zbog sindikalnih aktivnosti“, kaže Antić.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0