MINIMALAC NA RAČUN, OSTATAK NA RUKE Zloupotrebe u isplati zarada u Srpskoj niko ne kažnjava

Print Friendly, PDF & Email

Izvor; Blic, 14.08.2017.

Autor: Borka Buduć.-


Plate u privatnom sektoru se isplaćuju nezakonito, a nadležni  nemaju rešenje za ovaj problem. Na razgovoru za posao u privatnom sektoru radnicima u RS se odmah daje do znanja da će deo plate primati preko banke, a deo u koverti.

– Našla sam posao u butiku. Poslodavac mi je rekao da ću biti prijavljena na 410 KM, a da će mi naknadno dati još 210 do 220 KM zavisi kako-kad. Naravno da sam pristala, jer znam da većina poslodavaca tako radi, to je javna tajna  – kaže trgovka Bojana.

Koliko radnika radi po principu deo na račun, ostalo na ruke pouzdano se ne zna.

U Savezu sindikata RS ocenjuju da je preko 30.000 radnika prijavljeno na minimalac od 395 KM.

– U većini slučajeva na minimalac se prijavljuju radnici sa srednjom školom pa i sa fakultetom, a ostatak se isplaćuje u kešu – ističe Tane Peulić, član Predsedništva Saveza sindikata RS.

On kaže da ima firmi u kojima su svi radnici prijavljeni na minimalac što je nemoguće.

Kad se doda podatak Poreske uprave da je oko 100.000 radnika prijavljeno na platu koja je jednu marku veća od minimalne i rasponu  je do 600 KM, jasno je da zarade nisu realno prijavljene.

– Radnici se ne bune jer će dobiti otkaz, dok nadležni kontrolni organi ne mogu tome da stanu u kraj, iako zbog toga država gubi novac,  a radnici će imati manju penziju. Oštećeni su  i poslodavci koji poštuju zakon – ističe Peulić.

U Inspektoratu RS kažu da je teško dokazati da poslodavci radnicima deo plate isplaćuju „na ruke“ kako bi izbegli plaćanje poreskih obaveza.

– To zahteva dokazni postupak pred sudom, uz saradnju radnika, koji bi svojim iskazima i dostavljenim dokazima potvrdili takve navode – kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

U Poreskoj upravi RS nisu odgovorili postoji li način da se suzbije isplata plata na crno.

Kontrolišu samo papire

U Inspektoratu RS kažu da je poslodavac dužan da radniku obračuna i isplati platu u skladu sa ugovorom o radu koji su potpisali, te kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu. Kontrole se svode uglavnom na pregled dokumentacije.

– Uvidom u dokumentaciju i evidencije poslodavca, kao što su ugovor o radu, evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika, platne liste i drugo utvrđujemo da li je poslodavac radniku isplatio platu definisanu ugovorom u zakonom propisanom roku, te uredno platio poreze i doprinose – navode u inspekciji.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0