Sloga o štrajku u ‘Karneksu’: Ne želimo da protestujemo za direktore i menadžere

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novaekopnomija.rs, 09.08.2017.-


Sindikat Radnički Karneks Sloga koji predstavlja 25 odsto zaposlenih u u kompaniji Karneks u Vrbasu, povodom odluke sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata u toj industriji mesa o stupanju u generalni štrajk, zakazan za 15. avgust, reagovao je saopštenjem.

Oni su naveli da ne žele da štrajkuju i troše energiju za direktore i menadžere koji već imaju enormne plate i naveli su da bi se eventualno priključili štrajku  borbae za radnike, one koji najviše rade i nose proizvodnju Karneksa.

„Stava smo da je glavni zahtev štrajkačkog odbora ova dva sindikata o linearnom povećanju zarada od 11,3 odsto za većinu zaposlenih u Karneksu loš, budući da je poslodavac ranije zvanično obavestio sve sindikate da će sa svojim predlogom povećanja zarada izaći 15 septembra“, navodi ovaj sindikat.

Njihov zahtev je, kako navode, konkretan, a to je: povećanje zarada u neto iznosu  za radnike sa srednjom i nižom stručnom spremom, od 5000 do 8000 dinara, što su i izneli na održanim sastancima početkom meseca ove godine sa poslodavcem i štrajkačkim odborom.

„Pored toga, mi od poslodavca tražimo i reviziju izmenjenih ugovora o radu kod zaposlenih koji su oštećeni nakon donošenja Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, jer je velikom broju njih umanjen socijalno ekonomski položaj. Zahtevamo i omogućavanje prava na korišćenje godišnjih odmora u skladu sa zakonom i plaćanje prekovremenih sati“, naveli su.

Oni kažu i da sindikat Radnički Karneks Sloga štiti prava 781 radnika, mahom izvršilaca na najprofitabilnijim po kompaniju i radno najtežim mestima, koji su uz to i socijalno najugroženija kategorija zaposlenih u Karneksu.

Bilo bi totalno kontraproduktivno i antiradnički podržati sadašnji zahtev štrajkačkog odbora o linearnom povećanju zarada, posebno nakon lošeg iskustva u kragujevačkom Fijatu gde su sindikati iz njihove centrale vodili sada dokazano fingirani štrajk koji se završio totalnim fijaskom za kragujevačke radnike.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0