Sindikati ne žele novi zakon o radu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Novosti, 07.08.2017.

Autor: J.Ž.Skenderija.-


Danas primedbe sindikata na propis o zaradama u javnoj upravi; Vuković (SSSS): Ne treba deliti privatni i javni sektor

– Samostalni sindikat kulture već je izašao iz razgovora, a mi pokušavamo da procenimo šta je najpametnije uraditi. Trenutna odluka je da probamo da pre javne rasprave koliko-toliko usaglasimo tekst sa sindikatima. Svesni smo da Vlada i ministarstva neće odustati od svojih namera, a na nama je da se izborimo za što više – kaže Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije.

On smatra da ne bi trebalo parcelisati propis na privatni i javni sektor.

– Pokušavamo da nešto popravimo, a danas nastavljamo pregovore – kaže Vuković.

On naglašava da ima dosta problema. Namera zakonodavca je da se ovim propisom urede čak i dnevnice, da se što više suzi prostor sindikalcima, a mali prostor se daje i kolektivnom pregovoranju.

– Dijalog mora da ostane na sindikalnom nivou, to je osnov svega – kaže naš sagovornik. – Ostalo je da sagledamo odrednice koje se tiču kolektivnog ugovora. Ne prihvatamo to da tri godine unapred važi i da ne polazimo stalno od pretpostavke da para u budžetu neće biti.

Prema mišljenju našeg sagovornika, Zakon o platama u javnoj upravi je mali zakon o radu za zaposlene u javnom sektoru. On potpuno reguliše kako se dolazi do posla, zatim sistem nagrađivanja, kompletno uređivanje u javnom sektoru, ko može biti, i na koji način, primljen i premešten, kao i dnevnice, otpremnine…

– Neprimereno je i nepotrebno da, recimo, dnevnice utvrđuje Vlada – kaže Vuković. – Valjda to može da se reguliše kroz kolektivni ugovor, a i sindikati bi da učestvuju u radu. Očigledno da je namera zakonodavca da sebi maksimalno olakša, a radnicima oteža.

DELOTVORNOST

PREMA odredbama ovog zakona, radnik treba da predstavi svoju „delotvornost u radu“. To dovoljno govori, smatraju sindikalci, da on ne uređuje radne odnose na pravi način i kao takav ne može da se primenjuje.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0