DAN RUDARA iz ugla ministra i radnika: Pomaci u senci siromaštva

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: bizlife.rs, Beta, 06.08.2017.-


Rudari širom Srbije su i ove godine Dan rudara dočekali u senci siromaštva, teškog i opasnog rada, zastarele tehnologije i pojačane manipulativne propagande, ocenili su Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ povodom Dana rudara – 6. avgusta.

Sindikati su u saopštenju pozvali „novopečene tranzicione vlasnike rudnika, a posebno vlast koja kontroliše rudnike i kopove u vlasništvu države“, da radnicima u rudarskom sektoru obezbede bezbednije uslove rada kroz bolju zaštitu i modernizuju tehnologije i adekvatno plaćen težak rad.

Pozvali su vlast da hitno „regulišu status onih koji godinama rade na privremeno-povremenim poslovima“ i da „prestanu da se hvale rekordnom proizvodnjom uglja na teret radničkog znoja“.

„Da je položaj rudara u Srbiji postao i zabrinjavajuće ‘groteskan’, potvrđuje i nedavna izjava predsednika sindikata u EPS koji je umesto radničke solidarnosti pozvao kolege iz Fijata da prekinu štrajk, jer se po njegovom mišljenju ni rudari iz njegovog sindikata ne bune što rade težak posao na visokim temperaturama“, piše u saopštenju.

Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na dan kada su se 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.

A od ministra – čestitka

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čestitao je rudarima njihov dan, napominjući da je „napravljen dobar pomak u poboljšanju uslova rada ljudima u rudarskom sektoru“.

Prioritet Ministarstva je otvaranje novih rudnika i unapređenjenje proizvodnje u rudnicima. „Mi smo vrlo blizu otvaranju značajnih rudarskih potencijala, pre svega u Zapadnoj Srbiji“, rekao je Antić i dodao da su „pred nama nove investicije i dalja modernizacija“.

On je za TV Pink kazao da je jedan od prioriteta Vlade da se kroz povećanje proizvodnih kapaciteta i primenu novih tehnologija u rudarstvu utiče na rast BDP. „Trenutno postoje rudarske aktivnosti na 250 eksploatacionih polja, dok se radi istraživanje na 130 eksploatacionih polja.“

„Rudarski posao je jedan od najtežih poslova na svetu, želim u ime Vlade i svih građana da rudarima čestitam njihov dan. To su sjajni ljudi koji veoma teško hrane svoje porodice. Želim im da rade svoj posao, da imaju posla, da su živi i zdravi svakog dana vraćaju svojim najmilijima“, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, energetska situacija u Srbiji je u potpunosti stabilna i proizvodnja energenata se odvija na najvećem mogućem nivou.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0