STOJILJKOVIĆ: Ludilo i mržnja mogu da traju jako dugo

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt UGS Nezavisnost,

Autor: Autonomija, 03.04.2017.-


„Primitivna retorika naprednjaka očigledno deluje, neuspešna vlast opstaje zahvaljujući uništavanju alternative“

Sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da se visok rejting naprednjaka, i pored brojnih afera, zasniva na demagoškim i populističkim porukama, pošto “vlast šapuće građanima ono što oni vole da čuju”.

“Vlast spaja nespojivo i to uspešno uspeva da proda. Naš narod je većinski autoritarno orijentisan i voli jake lidere“, rekao je Stojiljković za denvni list Danas.

On ističe da primitivna i direktna retorika očigledno deluje na našoj političkoj sceni i procenjuje da vladajućoj koaliciji i Vučiću popularnost neće ugroziti čak ni “ovo što nekima deluje kao izdaja Kosova”.

“Objašnjenje fenomena opstanka neuspešne vlasti nalazi se u nepostojanju realne alternative, a Vučić je stvorio sliku da je bezalternativan“, smatra Stojiljković.

On smatra da je ovaj fenomen uporediv sa institucijom braka.

“Očajan ti je brak, ali nemaš para da se razvedeš i odseliš, a misliš da će ti i sa nekim drugim biti isto. Onda ćutiš i sediš tamo gde si. To ludilo i mržnja udvoje mogu da traju jako dugo“, kaže Stojiljković.

Stojiljković je podsetio da jasna građanska demokratska opcija u Srbiji nikada nije imala ovakav nivo podrške, i da je uspevala da opstane na vlasti samo uz velike kompromise sa “nacionalno orijentisanim demokratama i konzervativnijim političkim opcijama.”

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0