Makron dobio ovlašćenje da dekretima reformiše radno pravo

Print Friendly, PDF & Email

Izvor:Blic, Beta, 03.08.2017.-


Francuski parlament dao je danas predsedniku Emanuelu Makronu odrešene ruke da reformiše radno pravo, što je njegov prioritet za koji se nada da će povećati zapošljavanje.

Ovlašćenje izvršnoj vlasti da dekretima reformiše radno pravo večeras je usvojeno u francuskom Senatu.

Na taj način, koji sindikati osuđuju, parlament neće raspravljati o reformama već će samo biti konsultovan na početku i kraju procedure.

Protesti bi mogli da se preliju na ulice, a jedna opoziciona partija je osudila „zakon o socijalnom uništenju“. Sindikati su pozvali na akciju 12. septembra, dok radikalna levica predviđa „narodno okupljanje“ 23. septembra.

„Suština ove reforme neće imati nikakav uticaj na zapošljavanje, već je projekat da ispuni (…) stare zahteve poslodavaca (…) od pre 20 godina“, rekao je nedavno predsednik jednog od sindikata Fransoa Omeril.

Reforma „koju francuski poslodavci smatraju „hitnom“, ide mnogo dalje od kritikovanog zakona o radu koji je prošle godine bio razlog socijalne krize i višemesečnih protesta.

Sadržaj reformi je načelno poznat: prvenstvo korporativnih dogovora u nekim oblastima, ograničavanje odštete za neprikladno otpuštanje i drugo.

Glavni izazov za Makrona je da do kraja svog mandata 2022. reformom smanji nezaposlenost u Francuskoj na 7,0 odsto.

Cilj je i povratiti poverenje Nemačke koja odavno od Francuske traži strukturne reforme. Pariz želi da i dalje sa Berlinom čini evropski duo, u vreme kada se SAD udaljavaju a Britanija je u procesu Bregzita.

Vlada namerava da brzo usvoji i primeni mere za „davanje više slobode i zaštite“ kompanijama i zaposlenima.

Mere će na snagu stupiti odmah po usvajanju, iako treba da ih ratifikuje parlament, gde Makron uživa ogromnu većinu.

Nezaposlenost i poslovi su glavne brige Francuza, pre imigracije i socijalne zaštite.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0