Sloga: Sprečiti temperaturni udar na radnike

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Blic, Beta, 02.08.2017.-


Ujedinjeni sindikati Srbije (USS) „Sloga“ zatražili su danas od države i poslodavaca poštovanje zakonskih normi i preporuka za rad u uslovima ekstremnih vrućina pošto se u narednim danima očekuju veoma visoke temperature koje će prelaziti preko 40 stepeni, i pozvali radnike i sindikate da inspekciji rada prijavljuju kršenje prava.

„Od države i inspekcije rada očekujemo da spreče temperaturni udar na radnike kroz punu i pojačanu mobilnost u kontroli poslodavaca koji zapošljavaju radnike na otvorenom, gradilištima i slično, ali i u fabrikama poput južnokorejske Jure, italijanskog Geoksa ili kruševačkog Trajala, gde su radnici zbog ukazivanja na kršenje odredbi iz zakona o zaštiti zdravlja na radu dobijali i otkaze“, navodi se u saopštenju.

 Prema oceni Sloge, u Srbiji, u kojoj je standard života veoma nizak, a nezaposlenost uprkos tvrdnjama o smanjenju, i dalje visoka, potpuno je logično da će se nesavesni poslodavci ponašati u skladu sa svojim profitom, a ne potrebama zaposlenih i brige o njihovom zdravlju.

„Upravo zbog toga kao sindikat moramo da ukažemo da je država jedini garant radnicima da će se poštovati zakon i njihovo zdravlje i da ona kroz mehanizme inspekcijskog nadzora i kontrole mora i ima obavezu da spreči bilo kakvu vrstu i oblik radne eksploatacije“, navodi se u saopštenju.

Sloga poziva radnike i sve sindikate da prijavljuju kršenje prava inspekciji rada, i da u onim slučajevima gde izostaje reakcija države, upotrebe sva zakonom dozvoljena sredstva i aktivnosti, uključujući i legitimno pravo na obustavu rada.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0