Kolektivni ugovor za muzičare, svi zadovoljni

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 02.08.2017.-


Predstavnici Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije i Unije poslodavaca Srbije ocenili su da su proširenim dejstvom posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu stvoreni sistemski uslovi kako bi svi muzički umetnici imali isti tretman i zakonsku zaštitu.

Predsednik SSEUIS Dragiša Golubović rekao je da je Vlada Srbije, prvi put od 2003. godine, prihvatila „opravdanu potrebu“ da ujednači poslovanje u delatnosti ugostiteljstva kada je reč o angažovanju estradno-muzičkih umetnika.

On je ocenio da će se primenom posebnog kolektivnog ugovora izbeći nelojalna konkurencija, suzbiti siva ekonomija i izjednačiti socijalni i ekonomski položaj umetnika i izvođača.

Kolektivnim ugovorom predviđeno je da najmanji mesečni honorar iznosi 22.620 dinara, a „muzički dan“ 1.131 dinar, kao i pitanje bezbednosti i zaštite na radu izvođača i zaštite instrumenata i opreme. Ugovor se odnosi na izvođače narodne, zabavne, džez, pop i rok muzike i traje tri godine.

Golubović je pozvao ugostitelje da sa izvođačima potpisuju tipski ugovor, a muzičare da legalizuju svoj status i dobiju uverenje u Sindikatima. On je dodao da isprave izdaju samo reprezentativna udruženja, odnosno Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije i SSEUIS.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izrazio je nadu da će Vlada doneti odluku o proširenom dejstvu ugovora za slične sektore, kakav je građevina.

„Profesija je godinama radila potpuno na crno i pružena joj je mogućnost da bude prihvaćena kao bilo koja druga. Ovaj ugovor bi trebalo da bude putokaz za slične situacije u drugim oblastima rada“, rekao je Atanacković.

Inače SSEUIS i Unija poslodavaca potpisali su ugovor još 2015. godine, ali je Vlada donela odluku o proširenom dejstvu tek krajem jula 2017. godine.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0