Knežević: Radnici propalih preduzeća da veruju u državu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: juznevesti.com, 31.07.2017.-


Iako ih je država više puta izneverila, a poslednji put nakon sedmodnevne posete tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića Nišu, aktuelni ministar privrede Goran Knežević poziva radnike propalih preduzeća u Nišu da budu strpljivi i “da veruju da će država da im pomogne”. Naglašava da se razmišlja o leks specijalisu za njihove probleme.

Knežević je prisustvovao dodeli građevinske dozvole filipinskoj kompaniji “IMI” u Nišu, ali je izjavu o radnicima propalih preduzeća jedino dao Narodnim novinama.

On je za ovaj list rekao da rešenje za njihove zaostale plate, nepovezan radni staž i tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze još nije iskristalisano, ali da se razmišlja o leks specijalisu, posebnom zakonu koji bi na neki način ozakonio isplatu zaostalih zarada.

Novo je to da pokušavamo da nađemo institucionalno rešenje u vidu nekog zakona koji bi se doneo, a za šta postoji praksa i u Evropskoj uniji. Neke zemlje su to donele. Predstavnici Vlade Srbije su nekoliko puta bili u Strazburu i razgovarali oko konkretnih stvari. Moramo da sagledamo kakva je praksa drugih zemalja, kako je to izgledalo i kakve će to efekte da ima po budžet Srbije – rekao je Knežević, a pišu Narodne.

Pojedini radnici su već tužili državu, drugi prete tužbama, ali ministar kaže da to ne čine.

Ne mogu da im kažem da tuže državu, već da budu strpljivi i da veruju da će država da im pomogne – rekao je Knežević.

On je zajedno sa tadašnjim premijerom Vučićem još u oktobru prošle godine obećao da će isplata zaostalih zarada početi krajem 2016. godine, ali se to nije desilo. Vučić je kasnije rekao da para nema i “da one ne padaju s neba”, ali da je radnicima isplaćen minimalac.

Radnici propallih niških preduzeća su se u poslednje 2 godine dva puta registrovali i podnosili zahteve za isplatu zaostalih plata, a pored pomenutog minimalca isplaćena im je i jednokratna socijalna pomoć u proleće 2016. godine, neposredno pre lokalnih izbora.

Podsetimo, oni se već godinama skoro svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće i traže svoje zarade, a prema poslednjem popisu ima ih ukupno 7.133. Ukupno od države potražuju nekoliko milijardi dinara.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0