Marković: Štrajk u Fijatu korišćen za političke i medijske igre

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: insajder.net, 27.07.2017.-


Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Zoran Marković rekao je za Insajder da je štrajkački odbor pristao na kompromis i okončao štrajk jer bi u suprotnom Fijat napustio Kragujevac. On međutim nije precizirao kakve su garancije dobili da će Fijat nastaviti poslovanje u Srbiji, navodeći da bi Vlada tek trebalo da potpiše novi ugovor s italijanskom kompanijom.

„Iz višeg interesa smo napravili kompromis, dogovorili smo da Fijat ne smanjuje proizvodnju u Srbiji i ne otpušta radnike i to je dobar pokazatelj“, kaže Marković koji je kao predsednik štrajkačkog odbora potpisao sporazum sa poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru na tri godine.

Marković ističe da nije zadovoljan dogovorenim, ali da je alternativa postizanju dogovora bio gubitak podrške Vlade i odlazak Fijata iz Kragujevca.

„Ne može se do kraja, jer šta je kraj? Ako je kraj ambis i odlazak Fijata iz Kragujevca, ja nisam hteo da povedem u tom pravcu“, rekao je Marković dodajući da više od  6.000 radnika zavisi od Fijata, bilo direktno ili preko kooperantskih firmi.

On je naveo i da su štrajk mnogi koristili „za svoje političke i medijske igre“.

Prvi zahtev nije bio novac, već uslovi rada

Zoran Marković smatra da nema ničeg spornog u prihvatanju uslova poslodavca da se radnici uzdržavaju od štrajka u naredne tri godine. Kako kaže, ukoliko se kolektivni ugovor bude poštovao radnici neće imati razlog za štrajk.

„U suprotnom, imamo Ustav koji garantuje pravo na štrajk, a nijedan ugovor ne može biti jači od Ustava“, ističe Marković.

Na pitanje zbog čega su predstavnici štrajkačkog odbora rekli da će plate biti povećane za 9,54 odsto dok se u saopštenju Vlade navodi da radnici mogu da računaju na povišicu od 2.2 odsto ove i 4,5 odsto naredne godine, kaže da i njemu to nije jasno ali da je konačna cifra ista.

„Ja znam šta sam potpisao. Drugi je procenat, ali dolazimo do iste cifre. Imali smo 38.500 dinara, a od januara ćemo imati 42.250 dinara“.

Odgovarajući na pitanje da li je postojala cifra ispod koje je bilo dogovoreno da se ne ide, Marković je naveo da se u tom smislu pričalo o 45.000 dinara, ali da je prvi zahtev bio poboljšanje uslova rada.

„Na 14 mašina radi devet radnika. To nije standard Fijata i zbog toga smo dogovorili da komisija Fijata dođe u Kragujevac i prati da li se ti standardi poštuju“, rekao je Marković, dodajući da je neophodno smanjenje norme ili upošljavanje novih radnika. Kako kaže o tome se pregovaralo sa poslovodstvom mesecima pre otpočinjanja štrajka.

„Neke stvari su tajna zbog dogovora Vlade i Fijata“

Zoran Marković navodi da sporazum postignut s poslodavcem nije sakriven od radnika i da su svi upoznati s onim što je dogovoreno.

„Ja sam i posle potpisivanja sporazuma bio spreman da govorim i pred novinarima, ali su neke stvari tajna zbog dogovora Fijata i Vlade Srbije. Ne znam zbog čega. Lično mi nije jasno zašto do danas niko nije video ugovor koji je država potpisala sa Fijatom“, naveo je Marković.

On tvrdnje predstavnika drugog sindikata- Nezavisnost Fijat, da su radnici prevareni, vidi kao njihov lični interes odnosno borbu za članstvo.

„Mi smo reprezentativni sindikat koji je pokrenuo štrajk, i odluke nisam donosio ja već skupština sindikata“, rekao je Marković.

S druge strane predsednik sindikata Nezavisnost Fijata Zoran Stanić kaže za Inasajder da zahtevi radnika nisu ispunjeni, a da osim potpisnika sporazuma niko još nije video šta je tačno dogovoreno. 

On je istakao da su radnici pre početka štrajka imali ponudu za povećenje plate od tri odsto, a sada će dobiti 2,2 odsto ili oko 600 dinara.

„Mi smo stavljeni pred svršen čin, vezane su nam ruke. Ne možemo da reagujemo ni na koji način. Da bi otpočeli štrajk moramo da ga prijavimo pet dana unapred, a u petak radnici Fijata idu na tronedeljni kolektivni odmor“, objašnjava Stanić i dodaje da je sve ispalo kao „dobro osmišljen čin“.

Podsetimo, Predstavnici Štrajkačkog odbora kragujevačke fabrike „Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija“ koje predvodi Samostalni sindikat potpisali su u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom italijanske firme o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu zarada, isplatu bonusa i optimizaciju radnih mesta.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0