Savez samostalnih sindikata Srbije: Fijat prekršio zakon

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 25.07.2017.-


Generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da je poslovodstvo kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija prekršilo Zakon o radu.

On je za agenciju Beta rekao da se slovenačka firma Gorenje pokazala kao odgovorni poslodavac, jer je odmah započela pregovore sa radnicima u svojoj fabrici u Valjevu, a FCA kao neodgovorni poslodavac, koji je dugo odbijao i da razgovara sa radnicima.

„Ponašanje poslovodstva FCA je nekorektno i presedan za jednu pravnu zemlju“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da Srbija može da donosi kakve god zakone o radu ako „dopusti da ih neka kompanija gazi, a to znači da je zemlja na stranputici i da ne zna kako kao takva može u Evropu“.

On je istakao da „država nije bila sposobna da za pregovarački sto dovede rukovodstvo Fijata u određenom roku koji predviđa Zakon o radu, a zatim je kao medijator više štitila poslodavca“.

„Štrajkački odbor i rukovodstvo FCA u Kragujevcu postigli su na kraju sporazum, sigurno ne onakav kakav su očekivali radnici, ali nikad se štrajkom ne ostvare svi zahtevi“, rekao je Mihajlović.

Radnici kragujevačkog Fijata, prema njegovim rečima, u septembru mogu da i dalje pregovaraju o zahtevima, jer će se tada potpisati kolektivni ugovor.

„Ako u septembru bude utvrđeno da postoji dobit u poslovanju kragujevčke fabrike, radnici mogu pregovarati o njenoj raspodeli“, rekao je Mihajlović.

On je istakao da je sada samo potpisan sporazum ali ne i kolektivni ugovor i da na pregovore još nije stavljena tačka.

„Potpisani sporazum između rukovodstva i Štrajkačkog odbora je osnov za ugovaranje novog trogodišnjeg ugovora“, rekao je Mihajlović.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0