Sukob dva najveća sindikata u Fijatu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 24.07.2017.

Autor: Dušan Mladenović.-


Predstavnici Samostalnog sindikata Fijata dolaze u utorak u Beograd kako bi u Vladi Srbije potpisali dogovor o povećanju plata. Dok iz Vlade saopštavaju kako se radi o pobedi dijaloga, između dva najveća sindikata u Fijatu sukob. U sindikatu Nezavisnost nisu zadovoljni ponudom i najavljuju tužbu protiv lidera Samostalnog sindikata.

U predvečerje potpisivanja dogovora, stižu oprečni podaci. Naime, Samostalni sindikat je rešio da stavi potpis na dokument na kom piše da će radnici dobiti povećanje 9,54 odsto, i to 3,15 odsto od prvog avgusta i 6,39 odsto u februaru.

Međutim, Vlada obećava povišice svakog februara u skladu sa inflacijom što znači 2,2 odsto ove i 4,5 naredne godine.

Razliku u cifri koju ima sindikat objašnjavaju povišicom koju su radnici Fijata već dobili krajem prošle i početkom ove godine.

U Samostalnom sindikatu niko nije želeo da komentariše razlike u brojkama.

„Stav skupštine Samostalnog sindikata je da se prihvati ponuda, pošto alternativa u ovom trenutku ne postoji. Nastavićemo iznalaženje novih načina socijalnog dijaloga da se uslovi rada i zarade u narednom periodu izbore za pregovaračkim stolom sa rukovodstvom kompanije uz aktivno posredovanje Vlade i same premijerke Ane Brnabić“, saopštila je Skupština Samostalnog sindikata.

Ali, nisu svi zadovoljni ponudom. U sindikatu Nezavisnost, koji je izbačen iz Štrajkačkog odbora, ponudu nazivaju smešnom, kažu da je niža od one koja im je ponuđena pre početka štrajka, i da će zato tužiti lidera Samostalnog sindikata.

„Radnici su više nego nezadovoljni jer je gospodin Zoran Marković rekao uslove, povećanje plate i siguran bonus za 2017. i 2018. Sada se ispostavilo da će se samo pregovarati o bonusu. Niko nam ne garantuje da ćemo i dobiti. Mi razmatramo kolektivnu tužbu protiv Markovića jer je reč o klasičnoj prevari“, izjavio je Zoran Stanić.

Da podsetimo, radnici su tražili da bruto osnovica zarade bude uvećana za 30 odsto, a, prema podacima koje je dostavio Sindikat dobili su tri puta manje.

Odnosno, tražili su 50.000 dinara, a dobili su ponudu od 41.500, i to ne sve odjednom, već deo 1. avgusta, a deo u februaru naredne godine.

Tražili su isplatu bonusa efikasnosti , a dobili su odgovor da će se o tome pregovaratii. Tražili su da se rad u fabrici bolje organizuje, a dobili ponudu da će se to analizirati. Ono što su dobili je da se naknada za noćni prevoz duplira.

Osim toga, polovinu novogodišnjeg bonusa dobiće u avgustu, a drugu polovinu u decembru. Oni koji su bili u štrajku će od Samostalnog sindikata dobiti hiljadu dinara po svakom danu štrajka.

Zanimljivo je da danas nije bilo izjašnjavanja radnika o ponudi, kao što je to bila praksa do sada, već su samo obavešteni da je sindikat prihvatio ponudu, a informaciju o tome mogli su da pročitaju na oglasnoj tabli.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0