Rad na ekstremnim temperaturama proveren na „Beogradu na vodi“

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: SSSS, 24.07.2017.-


U Beogradu je 20. i 21. jula održana peta radionica o bezbednosti i zdravlju na radu a u okviru programa BZR, koje Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost sprovode u saradnji sa Američkim centrom za međunarodnu radničku solidarnost (AFL-CIO Solidarity Center).

Cilj programa, koji je započeo u aprilu 2016. Godine, jeste osposobljavanje tima sindikalnih aktivista za efikasno angažovanje u unapređenju BZR, te unapređenje saradnje sa nadležnim institucijama.

Peta radionica je bila posvećena radu na ekstremnim temperaturama, te su svoja viđenja, pored učesnika dali predstavnici Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorata za rad.

Učesnici radionice naglasili su da za rad pri ekstremnim temperaturama nisu dovoljne preporuke, niti smernice, da se rad pri temperaturi višoj od 36 stepeni obustavi od 11 – 16 časova, odnosno u najtoplijem delu dana. Ovo nije dovoljno, jer se veliki broj poslodavaca ovih preporuka ne pridržava, te je potrebno zakonski regulisati pitanja rada pri ekstremno visokim ili ekstremno niskim temperaturama, kako bi se poslodavci obavezali na prekid rada u ovakvim teškim uslovima. Čak ni ukoliko se rad obustavi – otvara se pitanje dolaska i odlaska radnika na posao, odnosno ponovnog vraćanja koje je opet po izuzetno visokim temperaturama.

Po rečima učesnika Radionice, neki poslodavci su veoma odgovorni – obezbeđuju vodu za umivanje, pijaću vodu u koju se dodaje i šećer kako bi se nadoknadili neophodni elektroliti, međutim mnogo je veći broj onih koji o tome ne vode računa, niti primenjuju češće zamene radnika kako bi izloženost negativnim efektima što manje trajala.

Na radionici je istaknuto i različito prikazivanje temperature – od RHMZ koji meri temperaturu u kontrolisanim uslovima i koji je za sada jedino validan i situacije gde se rade iskopi na gradilištu, ili u izgradnji, popravci puteva, gde su temperature znatno više i često prelaze 40, pa čak i 50 stepeni.

U okviru programa radionice, kao pokazna vežba, sindikalni aktivisti su 21. jula posetili gradilište “Beograd na vodi”, gde su imali priliku da se upoznaju sa radom na ovom kompleksnom projektu i to na temperaturi od 36 stepeni koja je izmerena tog dana, prekontrolišu i dopune svoje ček liste, utvrde koji su propusti i nedostaci u sprovođenju mera BZR, te razgovaraju sa licima zaduženim za bezbednost i zdravlje na radu.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0