Socijalno-ekonomski savet u septembru o minimalnoj ceni rada – Poslodavci predlažu povećanje neoporezivog dela zarade

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: ekapija.com,21.07.2017.-


U septembru će se u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije razmatrati visina minimalne cene rada, a sastanci i pregovori sa sindikatima počinju tokom avgusta. Kako navode iz Unije poslodavaca Srbije, prošle godine su stavovi predstavnika Saveta oko minimalne cene rada bili prilično suprotstavljeni.

– Poslodavci se nisu složili da se minimalna cena rada za narednu godinu sa tadašnjih 121 dinar poveća iznad 125 dinara, jer se nisu stekli uslovi, dok su sindikati imali drugačiji stav i njihov zahtev je bio da minimalna zarada za narednu godinu bude 143,5 dinara. Kako dogovor nije postignut, predstavnici Vlade Republike Srbije doneli su odluku da visina „minimalca“ bude 130 dinara, uz prihvatanje inicijative da se u narednom periodu razmatra o smanjenju određenih troškova poslovanja poslodavaca – saopšteno je iz Unije poslodavaca, uz napomenu da ova asocijacija trenutno istražuje stavove svojih članova u vezi sa visinom minimalne cene rada za 2018. godinu, kao i mogućim rešenjima koja bi mogla uticati na značajnije povećanje „minimalca“.

Poslodavci navode da se do sada izdvojilo nekoliko mogućih rešenja, i to – povećanje neoporezivog dela zarade, umanjenje poreza i doprinosa, smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i oštra kaznena politika za nelojalnu konkurenciju i rad „na crno“.

Unija poslodavaca smatra i da treba menjati tretman određenih beneficija zaposlenih. Trenutno skoro sve beneficije imaju karakter zarade i, s tim u vezi, velike troškove poreza i doprinosa. Uvođenjem olakšica u ovom segmentu, na primer neoporezivanjem toplog obroka, regresa, poklona i nagrada u robi do određenog iznosa, poslodavci bi se lakše i više opredeljivali da uvećaju davanja zaposlenima, čime bi se popravio njihov socijalno-ekonomski status.

Takođe, poslodavci predlažu da se produži rok za uplatu PDV-a (ili da se plaća po naplati) i da se ukine višak papirologije, tako što bi se razne službe međusobno umrežile. Država bi na ovaj način smanjila i svoje troškove, ubrzala i olakšala procedure, a naplata PDV-a i poreza bi bila značajno veća.

– Istraživanje je u toku i Unija poslodavaca Srbije je otvorena za pozive svih zainteresovanih koji žele da se priključe. Početkom avgusta rezultati do kojih se došlo anketiranjem poslodavaca, kao i komentari i predlozi, biće predstavljeni svim zainteresovanim stranama – navode iz ove asocijacije.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0