Sindikat Sloga: Naslovna NIN-a ilustruje socijalno stanje

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, Beta, 21.07.2017.-


Udruženi sindikat „Sloga“ ocenio je da naslovna strana aktuelnog nedeljnika NIN, na kojoj je prikazana kapija nacističkog logora sa naslovom „Radni logor Srbija“, u pravom smislu odslikava i ilustruje ekonomsko i socijalno stanje države koja uskraćuje elementarna prava svojim građanima.

Taj sindikat je u saopštenju izrazio uverenje da namera uredništva nije bila da povredi bilo čija osećanja, već da ukaže i pokrene široku debatu u javnosti o životu u državi koja uskraćuje elementara prava svojim građanima, poput prava na rad i pravičnu zaradu.

„Napadi na NIN preko kritika ilustracije jedne novinarske naslovnice za ‘Slogu’ predstavljaju klasičnu zamenu teza u kojoj se vidi jasna namera vlasti da se javnosti predstavi nešto što ne stoji. Takvi napadi za cilj imaju isključivo plasiranje teza i lažnih dilema, u ovom slučaju tvrdnjama o povredi osećanja žrtava Holokausta, kako se ne bi debatovalo o tome da je Srbija zemlja jeftine radne snage, a njeni radnici žrtve najgrublje radne eksploatacije“, naveo je taj sindikat.

Sindikat je ocenio da je važno da se o položaju radnika piše i govori, zbog čega podržava NIN i izražava nadu da će i drugi mediji bez straha nastaviti sa pisanjem o ekonomskim i radničkim temama i na taj način jačati uticaj na buđenje svesti, empatije i solidarnosti kod ljudi.

Naslovna strana novog NIN-a izazvala je burne reakcije predstavnika vladajuće koalicije, nakon čega je kolegijum NIN-a uputio je izvinjenje čitaocima koje je kako se navodi, povredila „provokativna ilustracija“ na naslovnoj strani tog nedeljnika.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0