Sindikat Sloga: Naslovna NIN-a ilustruje socijalno stanje

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, Beta, 21.07.2017.-


Udruženi sindikat „Sloga“ ocenio je da naslovna strana aktuelnog nedeljnika NIN, na kojoj je prikazana kapija nacističkog logora sa naslovom „Radni logor Srbija“, u pravom smislu odslikava i ilustruje ekonomsko i socijalno stanje države koja uskraćuje elementarna prava svojim građanima.

Taj sindikat je u saopštenju izrazio uverenje da namera uredništva nije bila da povredi bilo čija osećanja, već da ukaže i pokrene široku debatu u javnosti o životu u državi koja uskraćuje elementara prava svojim građanima, poput prava na rad i pravičnu zaradu.

„Napadi na NIN preko kritika ilustracije jedne novinarske naslovnice za ‘Slogu’ predstavljaju klasičnu zamenu teza u kojoj se vidi jasna namera vlasti da se javnosti predstavi nešto što ne stoji. Takvi napadi za cilj imaju isključivo plasiranje teza i lažnih dilema, u ovom slučaju tvrdnjama o povredi osećanja žrtava Holokausta, kako se ne bi debatovalo o tome da je Srbija zemlja jeftine radne snage, a njeni radnici žrtve najgrublje radne eksploatacije“, naveo je taj sindikat.

Sindikat je ocenio da je važno da se o položaju radnika piše i govori, zbog čega podržava NIN i izražava nadu da će i drugi mediji bez straha nastaviti sa pisanjem o ekonomskim i radničkim temama i na taj način jačati uticaj na buđenje svesti, empatije i solidarnosti kod ljudi.

Naslovna strana novog NIN-a izazvala je burne reakcije predstavnika vladajuće koalicije, nakon čega je kolegijum NIN-a uputio je izvinjenje čitaocima koje je kako se navodi, povredila „provokativna ilustracija“ na naslovnoj strani tog nedeljnika.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0