Đaković: Nedopustivo je da se država stavila na stranu Fijata, a ne na stranu radnika

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 20.07.2017.

Autor: Miona Živić.-


Naslovnom stranom novog nedeljnika NIN nismo želeli da povredimo osećanja žrtava holokausta, već da privučemo pažnju i da prikažemo kakav je odnos države prema investitorima a kakav prema radnicima, i kakav je položaj radnika u Srbiji danas – Fijat je poslužio kao odličan primer, izjavila je novinarka nedeljnika NIN Petrica Đaković.

Na naslovnoj strani novog broja NIN-a prikazana je kapija Aušvica sa natpisom na nemačkom „Rad oslobađa“ i naslovom „Radni logor Srbija“. Ta naslovna strana je naišla na brojne osude – Srpske napredne stranke, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, šefova poslaničkih grupa u Skupštini Srbije…

„Zaista nam je jedina namera bila da privučemo pažnju, da govorimo o temi koja je bitna za državu. FIAT je poslužio kao dobar primer te 10-godišnje politike subvencionisanja, i odnosa države prema investitorima i radnicima, a s druge strane želeli smo da ukažemo na položaj radnika u Srbiji“, rekla je Đaković u Danu uživo na N1.

Ona je dodala da ta naslovna strana „jeste provokativna i jaka, i možda ‘na ivici'“, ali da im namera nije bila da povredi bilo koga“.

„NIN je pisao o položaju radnika desetine puta, ali je očigledno bilo potrebno da napravite ovakvu naslovnu da biste dobili reakciju“, rekla je Đaković.

Novinarka NIN-a rekla je da je još od dolaska Fijata 2008. godine situacija problematična.

„Ugovor se krio od javnosti od početka, a kada je objavljen, veći deo ugovora je i dalje ostao nepoznanica. I ako ga krijete to mora da znači da nešto nije u redu“, ocenila je Đaković. Dodala je da je očigledno da je Fijat dobio velike subvencije. „I ne samo što je dobio subvencije, nego je oslobođen od svih poreza“, rekla je novinarka NIN-a.

Đaković smatra da priča o odlasku Fijata nije nova, da ona provejava već tri godine.

„I teško da možemo da znamo šta će biti konačna odluka Fijata, ali sigurno je da štrajk u toj fabrici nije presudan za njihov odlazak, on može da bude samo jedan od izgovora…Ne znam da li će kompanija imati poslovni interes da ostane u Srbiji kada istekne ugovor o subvencijama ako im Srbija ne ponudi nešto novo“, kaže Đaković.

Dodaje da iako je povećanje zarada radnika Fijata jedan od zahteva, on nije najbitniji.

„Jedan od zahteva je reorganizacija rada, jer oni tvrde da su preopterećeni poslom…Ja se zaoista nadam da će pregovori proteći dobro i da će se postići neki dogovor…Teško je reći koji su motivi i namera Fijata, ali mislim da je odluka o tome da li će otići doneta i pre nego što se štrajk i desio“, rekla je Đaković.

Ona kaže da je, iako je država Srbija vlasnik trećine fabrike FIAT Krajsler automobili, nedopustivo da se „stavila na stranu poslodavca, a ne radnika“. „Država je u početku ćutala i nije reagovala, a onda kada je odreagovala, ona je uradila pogrešne stvari. Ne možete da pozivate radnike da zamrznu štrajk, a da istovremeno ne pozovete vlasnike Fijata i kažete im da moraju da pregovfaraju“, rekla je Đaković.

 

Buđenje sindikalnog duha?

Na pitanje da li se u Srbiji budi „sindikalni duh“, s obzirom da štrajk u Fijatu nije jedini, Đaković je rekla da to zavisi od toga kako će se pregovori u Fijatu završiti.

„Zavisi od toga kako će se završiti pregovori u Fijatu…Radnici Gorenja su se već dogovorili…Goša je problem koji traje mesecima i ne možete očekivati da radnici Goše reše problem teškog položaja radnika…Za početak treba da se izbore za prava koja imaju po zakonu a onda i da traže veća“, rekla je Đaković.

Ona kaže da je jedan od problema država i njen odnos prema radnicima, a da s druge strane, postoji i taj problem visoke stope nezaposlenosti.

„Kada pogledate neki manji grad, bolje je da neki ljudi primaju i 20 hiljada dinara nego da ne primaju nista…Problem je to što se trenutno reklamiramo kao zemlja jeftine radne snage koju onda poslodavci eksploatišu, i to vas eksploatišu za vaš novac, koji dobijaju iz budžeta…Ako nemate alternativu, onda ćete trpeti i raditi za male pare“, rekla je Đaković.

Ona je ocenila da je povećanje plate u kompaniji Lir od pet posto „kupovina mira“.

„Verujem da je reč o kupovini mira. Neko je odlučio da deluje preventivno. Radi se isto o kompaniji koja je dobila državne subvencije, a moguće da među radnicima tinja neko nezadovoljstvo… Da li je dovoljno pet posto, naravno da nije“, rekla je Đaković.

Ona kaže i da „statistika pokazuje da zarada nije ključna stvar, ona to nigde nije pa ni kod nas“. „Verujem da je od zarada, koliko god mizerna bile, važnije da imate neko dostojanstvo, da radite u uslovima koji treba da postoje za svakog radnika“, rekla je.

 

 

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0