Orbović: Radnici Fiata odlučuju

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sindikat SSSS, Dnevnik, 18.07.2017.-


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da jedino zaposleni u „Fijatu” mogu odlučiti šta je za njih najbolјe i u interesu radnika, odnosno šta je minimum koji traže.

Zato je neophodno da dođe do pregovora, a u okviru njih da se reši ono što ih muči, rekao je Orbović u izjavi za Dnevnik.

„Radnici najbolјe znaju šta je njihov interes i ispod čega čega neće i ne mogu pristati, i to se mora rešiti. Ovde nije više pitanje uslova, već jednostavno da se sedne za sto i počnu pregovori. Mnoga pitanja koja su postala problem zapravo nije ni trebalo da postoje, kao što su pitanja rada na više radnih mesta, prekovremenog rada, zarade, boniteta… No, sve to se može lako rešiti kroz pregovore, ali važno je da do njih dođe”.

“Mi kao sindikalna centala možemo samo da posredujemo, i to u saradnji s državom i činimo, a pregovore moraju voditi sami radnici „Fijata” i njihov štrajkački odbor. Dajemo im stručne i pravne usluge i sve što im je potrebno, ali odluku o prekidu štrajka i da li je nešto prihvatlјivo donose sami radnici „Fijata”, kaže Orbović.

Lider SSSS ističe za „Dnevnik” da je problem „Fijata” ozbilјan i da je najgore od svega što suštinski nema pregovora i što se još nije selo za pregovarački sto.

„Država, odnosno Vlada Srbije, radi sve što može i nudi da pomogne da do pregovora dođe, ali da bi se to desilo, mora druga strana, odnosno „Fijat”, da pristane. „Fijat” jednostavno neće da uđe u pregovore. Ceo protest i štrajk i postoje upravo iz razloga što on ne pregovara i što se „hvali” da oni ne pregovaraju u štrajku iako su zakonima naše države na to obavezni jer došli su u Srbiji i znaju kakvi su naši propisi i da ih se moraju pridržavati”.

“Naš zakon kaže da su u periodu štrajkova obavezni da pregovaraju, a na to su se obavezali i kolektivnim ugovorom. Kolektivnim ugovorom, koji su potpisali s radnicima, imaju obavezu da u roku od pet dana počnu pregovore u slučaju da dođe do štrajka“, objašnjava Orbović.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0