Pobuna srpskih radnika: Posle „Fijata“ štrajk i u „Gorenju“

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: vesti-online.com, 13.07.2017.-


Kako saznaje „Blic“, u fabrici rashladnih uređaja „Gorenje“ u sredu je, nešto posle 19 časova počeo štrajk u kojem učestvuje oko 600 radnika druge smene iz obe fabričke hale, zbog čega je proizvodnja u fabrici frižidera i zamrzivača stala.

Informacija o štrajku nezadovoljnih radnika u slovenačkoj kompaniji proširila se na društvenim mrežama brzinom šumskog požara, a više pouzdanih izvora potvrdilo je „Blicu“ da su radnici spontano prekinuli proizvodnju, stali pored mašina i počeli štrajk, čekajući da se u fabrici pojavi neko od menadžerskog kadra, kako bi pregovarali o svojim zahtevima.

– Radnici u proizvodnji traže povećanje plata od 5.000 dinara i drastično poboljšanje uslova rada, s obzirom da je u halama temperatura preko 40 stepeni Celzijusa. Što se tiče zarada, one su u proizvodnji veoma male, najniža je oko 200 a najviša maksimalno oko 300 evra. Subote su radne, a slobodni dani se koriste u decembru, dok se prekovremeni rad ne plaća redovno ili se „uračunava“ u osnovnu zaradu kako bi se onda radnicima isplatio zakonski minimalac. Sve je to uticalo da radnici u proizvodnji budu revoltirani i odluče se za štrajk – navode izvori.

„Gorenje“ u Valjevu zapošljava oko 1.500 radnika. Kompanija iz Velenja je prvu fabriku frižidera i zamrzivača, kao grinfild investiciju, u Valjevu napravilo 2006. godine, a lane je obeležilo i deceniju poslovanja.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0