SINDIKATI Premijerka Brnabić da obelodani ugovor Vlade Srbije i „Fijata“

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Blic, Beta, 11.07.2017. –


Sindikat „Sloga“ danas je od premijerke Srbije Ane Brnabić zatražio da obelodani ugovor Vlade Srbije i italijanskog „Fijata“ o fabrici automobila u Kragujevcu, kako bi se otklonile sumnje da se „Fijat“ sprema da napusti Srbiju zbog isteka tog ugovora.

U saopštenju „Sloge“ je nevedeno da je štrajk radnika u fabrici „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA), „posledica očigledno lošeg i po radnike i državu štetnog ugovora koji je i dalje državna tajna, budući da Srbija italijanskom automobilskom gigantu godinama izdvaja subvencije, oslobađa ga brojnih poreza i daje mu jeftinu radnu snagu“.

– To što premijerka apeluje na prekid štrajka kako bi se selo za pregovarački sto, uz konstataciju da su „Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili i da više nema ni minuta za gubljenje“, pomalo liči na nameru da se sva krivica mogućeg odlaska „Fijata“ iz Srbije prebaci na radnike zbog štrajka – ističe „Sloga“.

Nema vremena za gubljenje

Ocenjeno je da je „tačno da nema više vremena za gubljenje, ali za vreme koje radnici provode u slabo plaćenom radu i životu koji na sve liči, samo ne na život koji bi bio pristojan i dostojan čoveka, zbog čega su upravo radnici „Fijata“ započeli štrajk“.

– Opravdano se bojimo da premijerka ne razume svoj položaj, niti shvata situaciju radnika „Fijata“ koji samo traže početak ispunjenja obećanja o boljem životu koji je obećao njen predhodnik, a koji je odlaskom sa tog mesta upravio nju postavio na funkciju premijera sa vrućim kestenom koji sada očigledno ne može da drži u ruci – ukazao je sindikat „Sloga“.

Štrajk radnika fabrike FCA počeo je 27. juna a zahtevi su povećanje zarada, zapošljavanje novi radnika ili drugačija organizaciju posla.

Predstavnici Vlade Srbije i „Fijat grupe“ potpisali su septembra 2008. godine ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fariku Zastava automobile, vredan oko 950 miliona evra.

Srbija se, pored direktnih ulaganja u fabriku, obavezala da „Fijatu“ omogući dodatne podsticaje u roku od 10 godina, znatno poresko oslobođenje, obezbeđivanje infrastrukture i besplatno zemljište za proširenje kapaciteta, oslobađanje od lokalnih poreza i taksi.

 

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0