Orbović: „Fijat“ krši i zakon i kolektivni ugovor

Izvor: Dnevnik, 11.07.2017. –


Predsednik Saveza samotalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da „Fijat“, u vezi sa štrajkom, krši zakon i kolektivni ugovor, dodajući da je uloga Vlade u tome da se štrajkači vrate na posao, „jer je to sada pitanje višeg interesa“.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Orbović je rekao da je stav rukovodstva „Fijata“ u Kragujevcu takav da oni ne pregovaraju sa štrajkačima dok su u štrajku.

„Naša zakonska regulativa je takva da su obe strane dužne da uđu u pregovore, a druga je da u kolektivnom ugovoru stoji da je u roku od pet dana od početka štrajka “Fijat“ dužan da uđe u pregovore. Očito da “Fijat“ krši zakon i ono što je potpisano“, istakao je Orbović.

On je napomenuo da su radnici vrlo revoltirani, nervozni, nesigurni i traže da se pregovori vode za vreme štrajka, a niko iz „Fijata“ ih nije udostojio nijednim potezom da razgovaraju.Uslovi rada su, kaže, vrlo teški, plate niske, ljudi rade na nekoliko radnih mesta.“To je nedopustivo. Država dotira “Fijat“ velikim parama i sve plate koje se isplate su iz određenih dotacija“, ukazao je Orbović.

On je objasnio da Vlada u ovoj situaciji može da bude neko ko će da pokazuje dobru volju da pomogne jer je, ističe, ovo pitanje između poslodavca i sindikata u firmi.“Uloga Vlade je da, uz poverenje prema državi, štrajkači prekinu štrajk, jer je to sada pitanje višeg interesa“, naglasio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.