Lokalna politika zapošljavanja u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt UGS Nezavisnost, 11.07.2017.-


U organizaciji Ministartsva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalne službe za zapošljavanje, a uz podršku GIZ – Nemačke razvojne agencije, pod pokroviteljstvom Evropske unije, u Beogradu je, 6. i 7. jula ove godine, održan dvodnevni regionalni sastanak na temu uloge jedinica lokalne samouprave u ostvarivanju ciljeva politike zapošljavanja.

Ovo je četvrti sastanak u nizu na ovu temu, na kojem su predstavljeni izazovi sa kojim se susreću tržišta rada u pojedinim lokalnim zajednicama, kao i inovativni pristupi merama lokalne aktivne politike zapošljavanja.

U radu sastanka učestvovali su, pored predstavnika organizatora, donatora i lokalnih samouprava, i predstavnici Tima za smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje Vlade Republike Srbije, Republičkog sekretarijata za javne politike, Ministarstva omladine i sporta, predstavnici projekata iz IPA 2012. i socijalni partneri, odnosno predstavnici UGS NEZAVISNOST i SSSS. Svoja iskustva u kreiranu i realizaciji aktivnih mera politike zapošljavanja sa prisutnima su podelili predstavnici Grada Beograda, GO Lazarevca, Mladenovca i Zvezdare, kao i Pančeva, Kovina, Vršca, Bele Crkve, Smedereva, Velike Plane, Požarevca, Žagubice, Kučeva, Sremske Mirtovice, Šida, Šapca i Iriga.

Učesnicima sastanka predstavljeni su rezultati analize „Procena oblasti, opsega i efekata LAPZ u periodu 2010-2016. godine“, kao i dosadašnji rezultati projekata „Podsticanje zapošljavanja mladih“ i „Podrška sprovođenju Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) sa fokusom na politiku zapošljavanja i povećanja zapošljivosti mladih“.

Na sastanku je, između ostalog, zaključeno da je ova vrsta razmene iskustva i sagledavanja uspešnosti realizovanih mera i planiranja mera u okviru lokalnih akcionih planova zapošljavanja višestruko korisna, te da je neophodno opredeliti viši iznos sredstava u budžetu za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0