Radnici „Goše“ nezadovoljni pregovorima, duguje im se više od 20 plata

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTS, 06.07.2017.-


Radnici fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke blokirali su prugu Beograd–Solun i magistralni put Smederevska Palanka – Topola od 7.00 do 10.00 časova zbog neisplaćenih zarada i nepovezanog staža. Već 102 dana traje štrajk, dugovanja se uvećavaju, a bivši vlasnik i dalje ne ispunjava svoje obaveze.

Više od 200 radnika izašlo je na prugu, gde mesec dana blokiraju pružni prelaz u jutarnjim časovima. Njihovi zahtevi o povezivanju staža i isplati zaostalih zarada nisu ispunjeni, a dugovanja se iz meseca u mesec samo uvećavaju.

„Meni duguju 172.000 dinara, ovo je iznos 856.955 dinara koje duguju deci, znači toliko alimentacija nije isplaćeno, očevima su odbijane alimentacije, ali nisu uplaćivane na račun majki, znači na račun dece“, kaže Slobodanka Bojović.

Više od 10 radnika čeka razrešenje situacije, jer im od te četiri godine koliko im nije uplaćivan staž zavisi da li mogu u penziju.

„Da li ću uopšte da odem u penziju koju sam zaslužio posle 40 godina rada? A onda ću verovatno morati da radim još četiri godine, kako da bih mogao da dostignem radni staž“, rekao je radnik Predrag Ljiljak.

Nezadovoljni su dosadašnjim tempom pregovora sa bivšim vlasnikom, koji traži da 11 teretnih vagona, napravljenih za potrebe te fabrike, stignu u „ŽOS“ Trnavu u Slovačku da bi isplatio deo dugovanja.

„Mi njima više ništa ne verujemo, tako da vagoni do daljeg ne izlaze iz ‘Goše’. Razgovarali smo sa novim generalnim direktorom, i imamo neko rešenje, ali ono po našeg starog gazdu nije povoljno. Šta ćemo, moramo da se borimo“, navodi  predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

Radnicima se duguje više od 20 plata što je po radniku oko 600.000 dinara, a overa zdravstvenih knjižica ističe u septembru.

Fabrika „Goša“ privatizovana je pre 10 godina, kada je postala vlasništvo slovačke kompanije „ŽOS Trnava“ koja je krajem marta ove godine fabriku prodala kiparskoj kompaniji „Lisnart“ za 4,2 miliona evra.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0