Ruf za N1: Povećanje plata i penzija eventualno 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 05.07.2017.

Autor: Neda Vulović.-


Predstavnici misije MMF-a u Srbiji i predstavnici vlade Srbije nisu prilikom poslednjih susreta razgovarali o povećanju plata i penzija. Ova tema bi na dnevnom redu trebalo da se nađe tek krajem godine, a do eventualnog povećanja plata i penzija moglo bi da dođe u 2018. godini, rekao je u Danu uživo Džejms Ruf, šef misije MMF u Srbiji.

„Pozabavićemo se time u kontekstu budžeta za 2018. godinu. Tokom proteklih godina imamo dobar učinak u pogledu javnih finansija i ima smisla podeliti neke od tih benefita sa zaposlenima u javnom sektoru, ali to treba da bude u vezi sa realnim rastom u privredi“, rekao je Ruf za N1.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje je tranzicija sa javnog sektora na privredu u kojoj je dinamičan i snažan privatni sektor. On podseća da je u privatnom sektoru zaposleno 1,5 miliona, dok u javnom sektoru radi oko 800 hiljada građana uz 1,7 miliona penzionera čija primanja treba finansirati.

„Kada imamo brži rast, moguće je pokriti ta povećana izdvajanja u javnom sektoru“, rekao je Ruf.

Kada su u pitanju javna preduzeća, koja se često ocenjuju i kao „rak rana“ srpske privrede, šef misije MMF kaže da su rizici i dugovi obuzdani kod nekih javnih preduzeća, a da neka treba privatizovati.

Među ova poslednja nabraja Azotaru, Galeniku, RTB Bor i Petrohemiju i dodaje da su to javna preduzeća koja izazivaju probleme u budžetu.

Kada je u pitanju privatizacija preduzeća poput EPS-a, Ruf kaže da je to druga vrsta preduzeća i da je pitanje da li je njihova privatizacija realna.

„Mi govorimo o preduzećima koja pružaju uslugu građanima. Važno je da pružaju dobre usluge preduzećima u privatnom i javnom sektoru i građanima“, napominje Ruf.

Govoreći o investicijama, gost Dana uživo kaže da su izgledi za investicije u Srbiji bolji i stoga MMF očekuje više stranih, ali i domaćih investicija u zemlji.

„Vidimo značajno poboljšanje u odnosu na prethodne konsultacije, pre dve godine. Ponovo postoji privredni rast, fiskalna situacija se značajno popravila. Problematični krediti se smanjuju, kao i nezaposlenost“, ukazuje Ruf na napretke Srbie, ali dodaje da Srbija i dalje ostaje mesto na kojem nije lako poslovati.

A šta su poručili na konferenciji predstavnici MMF, guverner NBS i ministar, pogledajte u prilogu Maje Đurić:

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0