Sindikat: Štrajk u FCA u medijskoj blokadi

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: ritamgarada.rs, 04.07.2017.-


Predsednik štrajkačkog odbora u FIAT Krajsler automobilima Srbija (FCA) Zoran Marković izjavio je danas da ga je ohrabrila izjava predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža o nužnosti da se postigne dogovor poslovodstva i radnika u štrajku i da je za celu privredu loše da ta fabrika ne radi.

“Ohrabrilo nas je da je neko nešto i progovorio, pa su to preneli i mediji. Većina medija o našem štrajku i ne izveštava”, rekao je Marković i ukazao na, kako smatra, medijsku blokadu o štrajku, ćutanje kompanije o radničkim zahtevima ali i pasivan odnos države, iako je suvlasnik firme.

On je najavio da će visoki funkcioneri nekoliko sindikata doći danas oko podne u fabriku i pokušati da se obrate radnicima na protestnom skupu ispred upravne zgrade.

Marković je ocenio da FCA najverovatnije to neće dozvoliti, pa će se sindikalni funkcioneri obratiti medijima ispred fabričke kapije.

Generalni štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika iz obe smene u FCA traje već šest dana na njihovim radnim mestima u fabrici.

Zahtevi štrajkača su da se poveća bruto iznos osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizacijom rada rasterete radnici koji sada obavljaju po nekoliko operacija, isplati bonus efikasnosti radnicima za 2016. godinu i pokriju troškovi prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

A evo i kako izgleda štrajk, odnosno okupljanje radnika FIAT-a.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0