Protest nastavnika srednjih stručnih škola

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 29.06.2017.-


Članovi Foruma srednjih stručnih škola Beograda najavili su za danas u 11 sati protest i performans u parku Manjež, preko puta Ministarstva prosvete, kako bi iskazali nezadovoljstvo upisnom politikom u srednje škole.

Predsednik Foruma Milorad Antić kaže za Danas da će predstavnici tog sindikata tražiti hitan prijem kod ministra prosvete Mladena Šarčevića kako bi se uvažile primedbe pojedinih srednjih stručnih škola. On ističe da Ministarstvo mora da vodi računa o srednjem stručnom obrazovanju i da su zahtevi škola za otvaranje pojedinih profila u skladu sa interesima roditelja, učenika i privrede, te da ne stoje ocene da se nastavnici bore za svoja radna mesta.

Predstavnici nekoliko srednjih stručnih škola ukazali su na probleme na nedavnoj konferenciji za novinare, nakon čega je usledio sastanak sa čelnicima Ministarstva prosvete, ali pomaka do sada nije bilo. Antić veruje da još ima vremena da se odobri upis na neke obrazovne profile, za koje vlada interesovanje i dece i privrede, navodeći primer Tehničke škole iz Železnika, kojoj nije odobreno da upiše jedno odeljenje smera administrator računarskih mreža, iako škola ima kadrovske i tehničke uslove i verifikovana je za to zanimanje. Primedbe imaju i nastavnici Srednje škole u Barajevu u kojoj je lane uveden obrazovni profil komercijalista, a ove godine je bez obrazloženja ukinut.

Nezadovoljni upisnom politikom su i zaposleni u Tehničkoj školi u Obrenovcu, Pravno-poslovnoj, Turističkoj, ali i Muzičkog školi „Mokranjac“, koja je ove godine ostala bez etnomuzikološkog smera.

Današnji protest podržaće i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije,. čiji je član Forum srednjih stručnih škola Beograda.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je izjavio da kritike plana upisa u srednje škole nisu vođene interesima dece, već parcijalnim interesima. On je objasnio da se Ministarstvo prilikom pravljenja plana upisa rukovodilo kriterijumima broja osmaka, realizacijom prošlogodišnjeg plana upisa, strateškim opredeljenjima, zahtevima tržišta i potrebom da konačno budemo racionalni.

„Nijedno dete neće biti oštećeno. Kritike su uglavnom zbog straha od gubitka posla, ali ne treba da brinu. Škole postoje da bi se deca obrazovala i to obrazovala za ono što bi trebalo da rade. Gledali smo koja su suficitarna zanimanja među nezaposlenima i šta treba privredi. Sada bi svi nešto menjali, ali onda od reforme ne bi bilo ništa“, poručio je ministar.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0