Zahtevaju isplatu jednokratne pomoći

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 28.06.2017.

Autor: N.Knežević.-


Radnici JKP „Bioktoš“,koji su članovi Nezavisnog sindikata, organizovali su juče jednočasovni štrajk upozorenja, tokom koga su zahtevali od poslovodstva i lokalne samouprave da zaposlenima u tom preduzeću isplate jednokratne pomoći u iznosu minimalne zarade.

Stamenko Novaković, predsednik tog sindikata, istako je da se traži poštovanje aneksa Posebnog kolektivnog ugovora koji je Vlada Srbije, nakon kako je rekao ostvarenih ušteda u budžetu posle smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, u dogovoru sa sindikatima komunalne delatnoisti prihvatila i objavila u Službenom glasniku, a koji je stupio na snagu u aprilu ove godine.

– Aneksom je predviđena isplata jednokratne solidarne pomoći svim zaposlenima u komunalnim delatnostima u visini minimalne cene rade, a to je iznos od 22.620 dinara, rekao je Novaković i naveo da će u „Bioktošu“, preduzeću koji, između ostalog, brine o higijeni grada, ukoliko ne bude udovoljeno zahtevu, biti organizovan generalni štrajk.

On je dodao da su predstavnici sindikata svih gradskih komunalnih preduzeća više puta razgovarali sa čelnicima gradske vlasti, ali da dogovor nije postignut.

– Isplata ni na koji način neće ugroziti poslovanje „Bioktoša“, jer je u 2016. godini preduzeće poslovalo pozitivno sa oko 40 miliona dinara. Za isplatu pomoći je potrebno višestruko manje novca i to ne bi uzrokovalo povećanje cene naših komunalnih usluga, tvrdi Novaković i objašnjava da je, od ukupno 230 zaposlenih u tom preduzeću, rad na jedan sat prekinulo njih 130.

Navodeći da su zarade zaposlenih u tom preduzeću znatno ispod republičkog proseka, odnosno da perač ulica, grobar ili radnik koji iznosi smeće zarađuje od 33.000 do 35.000 dinara sa naknadama za topli obrok i minuli rad, on je dodao da bi ta isplata na kratko ublažila teško materijalno stanje užičkih komunalaca.

Novaković je obaksnio da su radnici štrakom upozorenja pozvali direktora da preduzme mere kako bi se isplatila ta pomoć, šo ugledu na druge gradove, poput Beograda, Niša, Kladova i drugih.

– Radnici u našim javnim preduzećima nisu u teškom materijalnom položaju, redovno primaju platu i sve naknade. Sačekačemo nekoliko meseci kako bismo utvrdili koliko novca moramo da izdvojimo za otpremnine radnika koji će ostati bez posla, zbog racionalizacije u javnom sektoru grada, kao i to koje investicije su planirane do kraja ove godine. Nakon toga, ukoliko dobijemo jasno tumačenje, možemo da isplatimo deo ili ceo iznos te pomoći samo onim zaposlenima čije su plate najniže, rekao je za lokalne medije gradonačelnik Tihomir Petković i dodao da je gradska vlast omogućila JKP „Bioktoš“ da u gradski bužet uplati polovinu ostvarene dobiti, uz obavezu da taj novac iskoristi za investicije

Višak u javnom sektoru

U gradskoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama, kako je rekao gradonačelnik, zaposleno je 1.365 radnika na neodređeno vreme i njih 140 koji su angažovani na određeno vreme, ali će, dodao je, na osnovu odluke Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, do kraja godine bez posla ostati 100 radnika u užičkom javnom sektoru.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0