VESELINOVIĆ: Borbenost sindikata iz Grčke preneti u Srbiju

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: sajt USS Sloga, 28.06.2017.-


Udruženi sindikati Srbije “Sloga” od 24 do 25. juna 2017. učestvovali su na velikoj anti-ratnoj manifestaciji u Solunu  pod sloganom: „Sa radnicima svih zemalja za svet bez eksploatacije, ratova i izbeglica“, u organizaciji najborbenijeg grčkog sindikata PAME (All Workers Militant Front).

Predsedniku „Sloge“, Željku Veselinoviću već prvog dana ukazana je velika čast da u ime delegacije svih organizacija WFTU  (Svetska federacija sindikata)  održi govor pred više od 50.000 ljudi na protestu koji je prenosila i državna nacionalna televizija.

Drugog dana skup je nastavljen u sedištu PAME međunarodnim sastankom predstavnika sindikata balkanskog i mediteranskog regiona na kome su gosti iz više od 20 zemalja izneli probleme sa kojima se radnici njihovih zemalja svakodnevno susreću.

Veselinović je u svom izlaganju izneo ocenu da je radništvo Srbije zahvaljujući svojim marionetskim neoliberalnim vladama postalo ekstremno siromašno, budući da sve vlade  godinama unazad  na štetu svoga naroda ispunjavaju sve uslove međunarodnih finansijskih institucija.

“Tokom bombardovanja Jugoslavije uništene su nam fabrike, putevi, mostovi, pruge. Sve je to bio cilj da nam se uništi ekonomija i da nas jeftino kupe”.

On je naglasio da sindikat koga on predstavlja ima protivnike u vlasti koja ne toleriše kritiku, ali i u takozvanim “žutim sindikatima” koji rade u interesu vlasti, a ne radnika koje bi trebalo da predstavljaju.

Predsednik  “Sloge” je kazao da energiju, snagu i borbenost radnika koja postoji u Grčkoj je u Srbiji trenutno nemoguće organizovati, ali da će se zalagati da uz pomoć bratskog PAME i WFTU proba da tu ogromnu energiju prenese i na domaći teren.

Tokom boravka u Solunu Veselinović  je dao i kraću izjavu za njihovu televiziju u kojoj je istakao:

“ Bez međunarodne solidarnosti, međusobne pomoći i koordinacije u borbi za prava radnika protiv krupnog kapitala teško je bilo šta uraditi.  PAME  i WFTU pokazuju u praksi kako se to radi. Protest u Solunu je nešto što me inspiriše i iskreno se nadam da ću imati prilike da jednog dana tako nešto organizujemo u Srbiji i da ih sve pozovem”.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0