Makron sprema izmene zakona o radu, sindikati u strahu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Tanjug, B92, 28.06.2017.-


Pariz — Vlada predsednika Emanuela Makrona pripremila je izmene francuskog zakona o radu. Sindikati već u strahu da će radnicima biti oduzeta teško stečena radna prava.

Ministarka rada Mjuriel Penicod kazala je za RTL radio da vlada „pomera pravila igre“ u nadi da će se obračunati sa nezaposlenošću, koja trenutno iznosi desetak posto, prenosi AP.

Nacrt zakona o radu predstavljen je danas na sastanku vlade, a sindikati strahuju da će oduzeti teško stečena radnička prava.

Vlada predlaže limitiranje finansijskih kazni za kompanije koje su tužili otpušteni radnici i omogućavanje kompanijama da imaju veću fleksibilnost u definisanju internih radnih pravila.

Kako se navodi, Vlada želi da koristi posebnu proceduru za usvajanje novih mera na leto, bez produžene rasprave u parlamentu, a Penikod je insistirala da predlog može da ima amandmane i da ga vlada neće potpisati kao „blanko ček“.

Kako je podvukla, organizovano je bilo čak 48 sastanaka sa sindikalnim radnicima i organizacijama zaposlenih kako bi se razgovaralo o toj reformi.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0