USPRS: Ministarstvo traži smenu Lipkovskog

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTV, 16.06.2017.-


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) neprijatno je iznenađena zahtevom, koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo Narodnoj skupštini Republike Srbije i resornom odboru, za smenu predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), profesora dr Aleksandra Lipkovskog.

U saopštenju Unije sindikata se izražava sumnja u razloge za smenu koje je ministarstvo navelo, ističući da kako opravo Ministarstvo prosvete i njegovi činovnici predstavljaju „sinonim za javašluk, kašnjenja i probijanje svih mogućih rokova“.

Unija SPRS smatra da je profesor dr Aleksandar Lipkovski svojim znanjem, stručnošću i ličnošću, doprineo podizanju ugleda samog Saveta u očima stručne javnosti i da u najvećoj meri zahvaljujući i njemu, NPS predstavlja najznačajniji korektivni faktor u radu samog Ministarstva prosvete .

„Smena predsednika Lipkovskog predstavljala bi ućutkivanje glasa razuma“, ističe se u saopštenju.

Saradnju koju je Unija SPRS, naročito njen resor koji se bavi obrazovnim sistemom, ostvarila sa profesorom dr Aleksandrom Lipkovskim, prosvetari ocenjuju više nego dobrom i uspešnom.

„Upoznati smo sa opravdanim nastojanjem profesora Lipkovskog da sa određenim predlozima ne treba previše žuriti, da poteze najpre treba dobro osmisliti, kao i da obrazovanje ne treba posmatrati kao polje za obavljanje različitih eksperimenata i ishitrenih projekata koji mogu dovesti do nesagledivih posledica“, navodi se u saopštenju.

Takođe, napominju kako naslućuju da pojedinim činovnicima u samom ministarstvu veoma smeta zalaganje profesora Lipkovskog za struku i stručnost u radu, kao i otvorena i argumentovana kritika koju je uputio na predloženi nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Unija SPRS smatra da Nacionalni prosvetni savet zaslužuje da se na njegovom čelu nalazi ličnost sa integritetom, znanjem i stručnošću, odnosno sa svim onim kvalitetima koje nesumnjivo poseduje prof. dr Aleksandar Lipkovski“, zaključuje se u saopštenju.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0