Sindikat Pošte: Poštarima nikad gore

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt SSSS, 06.06.2017.-


Dan Pošte 07. jun poštanski radnici nikada, u poslednjih 15 godina, nisu dočekali sa bednijim zaradama i manjim pravima kao danas.

Do 2012. godine prosečna zarada u „Pošti Srbije“ bila je 10% iznad republičkog proseka a danas je 10% ispod republičkog proseka. Samo u prva četiri meseca ove godine naša prosečna zarada je dodatno umanjena za 5% (realan pad) dok je dobit Preduzeća u istom periodu tolika da bi svaki zaposleni mogao da dobije još po jednu zaradu. Što više od nas otima, Preduzeće postaje sve bogatije a mi sve siromašniji. Što bi narod rekao „Našli pa zašli“.

Kolika je obespravljenost zaposlenih govori i činjenica da zaposleni ne mogu da ostvare jedno od svojih osnovnih prava, pravo na godišnji odmor. Godišnji odmori zaposlenima se pretvaraju u „slobodne dane“ suprotno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru. Prema podacima sa kojima raspolažemo danas zaposleni (uglavnom poštari) imaju oko 2500 meseci „slobodnih dana“. Koliko je još „slobodnih dana“ zaposlenima izbrisano odnosno pokradeno to verovatno nikada nećemo saznati.

Zaposleni koji su u tehnologiji godinama radili na određeno vreme ostaju bez posla ili se prevode na privremeno-povremene poslove a istovremeno imamo zapošljavanje na neodređeno vreme i vrtoglavo napredovanje u direkcijama i stručnim službama. Sve više imamo pisara a sve manje poštara.

Stručnjaci nam odlaze ili bivaju prinuđeni da odu. Najbolji primer je odlazak dr Mihaila Jovanovića koji nije bio dovoljno „dobar“ stručnjak za „Poštu Srbije,“ ali zato jeste za Vladu RS.

Ovo su samo neki od najdrastičnijih pokazatelja zbog čega nijedan poštanski radnik nema razloga da danas bude ponosan što radi u „Pošti Srbije“. Razlog za slavlje imaju samo članovi poslovodstva i njihovi miljenici. Dobro su se obezbedili i oni ne znaju šta znači nemati i kako je preživeti sa poštanskom platom od 36.000 dinara.

POŠTOVANI ČLANOVI POSLOVODSTVA NEK VAM JE SA SREĆOM, RADUJTE SE MAKAR VI

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0