Poslodavci u Srpskoj JAČI OD ZAKONA: Radnicima KRADU godišnji odmor, ministar ćuti

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Blic, 31.05.2017.

Autor: Borka Budić.-


Godišnji odmor velikog broja radnika u privatnom sektoru traje maksimalno 10 dana, iako je zakonski minimum duplo veći.

Radnici u privatnom sektoru, se žale da im poslodavci uskraćuju pravo na korištenje celokupnog godišnjeg odmora, ali zbog straha od otkaza ne usuđuju se da ih prijave.

– Preko 5 godina radim u jednoj trgovini i nikada nisam dobila više od 10 dana godišnjeg odmora – 5 dana leti i 5 dana zimi. Kome da se žalim molim vas? Poslodavac kaže da su mi vrata širom otvorena, ako mi se ne sviđa – priča trgovkinja Dijana Đ. čiju sudbinu deli veliki broj radnika u privatnom sektoru.

U Savezu sindikata RS kažu da, za razliku od javnog sektora gde svi radnici koriste godišnji odmor bez problema, mnogi radnici u privatnom nemaju tu sreću.

Tokom godine dobiju od 7 do najviše 10 dana, a u dane godišnjeg poslodavci im neretko računaju i dane vikenda i praznike.

Inspekcija rada ne može puno da uradi, jer radnici o ovome ćute. Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović koga smo pitali za komentar o zloupotrebi godišnjih odmora bio je krajnje iznenađen.

– Nemam tu informaciju i stvarno sam u čudu. Pa ne mogu da verujem da neko daje sebi za pravo i da uskraćuje ljudima godišnji odmor – kaže ministar Savanović, za „EuroBlic“ i poziva radnike koji imaju ovaj problem da se jave Ministarstvu.

Inače, novim Zakonom o radu RS propisano je da radnik ima pravo na 20 dana godišnjeg odmora, odnosno 2 dana više u odnosu na raniji zakon.

Tokom poslednjih pregovora sinidikata i poslodavaca oko opšteg kolektivnog ugovora koji još nije donesen, postignut je dogovor da se na svakih 4 godine radnog staža dodaje 1 dan godišnjeg.

– Međutim džabe mi povećavamo dane godišnjeg odmora, kada se to ne poštuje – kaže ministar Savanović koji obećava da će ovom pitanju posvetiti pažnju u narednom periodu.

Iako je ministar zatečen, sindikalci na zloupotrebe godišnijih odmora ukazuju svake godine.

– U građevinskom sektoru radnici u privatnim firmama koriste 10-tak dana maksimalno godišnjeg odmora i to je to za celu godinu – ističe Dragana Vrabičić, predsednica Sinidikata građevinarstva i komunalnih delatnosti.

U Sindikatu trgovine, turizma i ugostiteljstva kažu da su najveće zloupotrebe prisutne u malim trgovinama i ugostiteljskim objektima.

– Što je još gore dešava se da se, zbog godišnjeg odmora koji bi trebalo da je plaćen po zakonu, radnicima smanji plata – kažu u ovom sindikatu.

Tane Peulić, predsednik Sindikata metalske industrije i rudarstva kaže da svako treće preduzeće u ovom sektoru ne poštuje zakon kada je reč o korištenju godišnjeg odmora.

– Nažalost ima drastičnih primera kada radnici ne iskoriste ni pet šest dana godišnjeg odmora. Poslodavac im ne daje odobrenje, a ako ne iskoriste odmor do juna tekuće godine za prošlu godinu, radnici na kraju i izgube ovo pravo – naglašava Peulić.

Savanović: Ne koristim celi odmor

Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS kaže da poslednjih 10-tak godina nije iskoristio čitav godišnji odmor.

– Na osnovu staža, sad već, imam pravo na blizu 30 dana godišnjeg, ali zbog obaveza retko uspem sve da iskoristim. Naravno da nikako ne podržavam činjenicu da se nekom uskraćuje pravo odmor – kaže ministar Savanović.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0