Sindikat: Ministarstvo želi sagovornike kratkog pamćenja

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 28.05.2017.-


Ministar prosvete Mladen Šarčević sastao se u petak sa predstavnicima sindikata u prosveti. Vesna Vojvodić Mitrović iz Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost kaže da je sastanak pokazao da su ministarstvu potrebni sagovornici koji imaju kratko pamćenje i plitak um, a da pošto peosvetari ne odgovaraju tim kriterijumima teško da će dogovora biti.

Vesna Vojvodić Mitrović je gostujući u Dnevniku u 19 na N1 rekla da je povod sastanka strah Ministarstva prosvete od velikog broja tužbi koje bi mogle da uslede zbog pogrešno obračunatih godišnjih odbora u 2014. godini.

„Naknade još nisu rešene, postoje neke presude koje idu u korist zaposlenima, ali ministarstvo pokušava da kupi vreme i odloži rešavanje problema“, kaže Vojvodić Mitrović.

Ona podseća da je ministar Šarčević nekoliko dana pred predsedničke izbore zaposlenima u prosveti obećao povećanje od 15 odsto, zbog čega su mu predstavnici sindikata početkom maja poslali pismo tražeći da se izjasni o toj svojoj izjavi.

„On nam je uputio dopis u kojem nas je podsetio kod koga su ključevi od riznica“, ističe gošća Dnevnika.

Prosvetni radnici su u međuvremenu postavili još jedan zahtev, a to je da budu izuzeti iz budućeg zakona o zaposlenima u javnom sektoru. Predstavnica Sindikata Nezavisnost kaže da su policija i vojska već uspele da izdejstvuju takav položaj, a da je zakon toliko nepovoljan za prosvetne radnike „da unižava položaj među drugim korisnicima budžeta“.

Ona ističe da zakon predviđa merenje radnog učinka u prosveti, od vaspitača do profesora na univerzitetima, zbog čega su prosvetni radnici u šali predložili da se u dualnom obrazovanju osmisli smer „čitač džabametra“, merne jedinice za uzaludni rad.

„Nemoguće je da izmerite učinak nastavnika koji od ove rijaliti stvarnosti pokušava da otrgne decu i navede na pravi put“, kaže gošća Dnevnika.

Dodaje da je bolno i to što se u zakonu o zaposlenima navodi da će vrednovanje rada zaposlenih u prosveti biti ogledalo efikasnosti i uređenosti države.

„Da li je to moguće ostvariti sredstvima u kojima je omogućeno da svi oni koji imaju privilegije zadržavaju svoje pozicije, a mi zaposleni u prosveti i dalje se borimo sa platama nižim od proseka“, pita Vojvodić Mitrović.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0